Zo nam België afscheid van Toots Thielemans

In de kerk van Terhulpen is vanochtend afscheid genomen van Toots Thielemans. Duizenden mensen verzamelden om afscheid te nemen van de jazzlegende. Thielemans overleed afgelopen maandag op 94-jarige leeftijd.

Omstreeks 11.00 uur werd de kist van Thielemans de kerk binnengedragen op de tonen van zijn bekendste werk ‘Bluesette’. Daarna sprak Pater Arnould het volk toe in drie talen, want Toots was niet alleen in België bekend. Ook vrienden uit het buitenland wilden afscheid nemen.

Familie aangeslagen
Daarna namen de kinderen van Toots’ zus Mariette het woord. Zij hadden het duidelijk moeilijk met het afscheid van hun oom. De familieleden hadden ook woorden van troost voor zijn weduwe, die zoveel had betekend voor hem tijdens zijn leven.

President Obama
Daarna was het tijd voor het opvallendste moment van de plechtigheid. Een Amerikaanse muzikant had een brief van president Obama bij zich voor de vrouw van Toots. "Lieve Huguette, ik was diep bedroefd toen ik het heengaan van uw man vernam. Ik hoop dat gedeelde herinneringen uw leed zullen verzachten. Put kracht uit de steun van vrienden en familie. Weet dat u in de komende dagen in mijn gedachten zult zijn."

Staande ovatie
De toespraken en de verschillende onderdelen van de eredienst werden onderbroken door live gespeelde composities van Toots of opnames van Toots zelf. Al die tijd stonden honderden mensen op het kerkplein ingetogen te luisteren naar de uitvaart, die via een groot scherm kon gevolgd worden. Na de toespraak van manager Veerle Van de Poel barstte een staande ovatie los voor de overleden legende.

'What a wonderful world'
Aan het einde van de begrafenisplechtigheid werd Toots op de tonen van 'What a wonderful world' de kerk uitgedragen. Nadien werd hij in intieme kring begraven op het ereperk van het kerkhof van Terhulpen, de Waals-Brabantse gemeente waarvan Toots ereburger was geworden.

Van Michel tot Will Tura
Zelfs premier Michel woonde de begrafenisplechtigheid van Toots Thielemans bij. Ook collega's Will Tura, Eric Mellaerts en Lou Deprijck zijn het er roerend over eens: "Toots was een grote meneer."