Heisa over metalband met walvisjager

In Nederland is er ophef ontstaan over Týr, een metalband uit de Faeröer die op 24 november optreedt in de Gelderse stad Arnhem. De band kent heel wat tegenstanders, voornamelijk dierenactivisten, omdat de zanger van de band betrokken is bij de jacht op grienden, een soort walvissen. Dat schrijft de Gelderlander. Týr zakt een dag later af naar Roeselare. Daar gaat het optreden gewoon door.

Tegenstanders willen dat de organisatie in Arnhem de groep boycot, maar tot een definitief besluit is het daar nog niet gekomen. Vanwege de griendenjacht van zanger Heri Joensen is Týr wel al geweerd in Leiden, Hamburg en Rostock. De metalband is wel welkom in De Verlichte Geest, een rock- en metalcafé in Roeselare waar elke week liveoptredens te zien zijn.

"In de eerste plaats muziekliefhebbers"
De organisatie lichtte in een statement op Facebook toe waarom de band niet wordt geweerd. "We snappen zeker de mensen die zich het leed van dieren aantrekken, maar wij zijn in de eerste plaats muziekliefhebbers. Het is niet onze taak om politieke of religieuze standpunten in te nemen. En om die reden annuleren we het optreden van Týr niet."