Deze deuntjes van Toots ken je sowieso

Met het overlijden van Toots Thielemans verliest ons land ongetwijfeld één van zijn grootste muzikanten. Zelfs voor wie geen grote jazzfan is, klinkt de muziek van Toots bekend in de oren. Van sommige deuntjes wist je waarschijnlijk niet eens dat ze van Toots zijn.

Sesamstraat
Zo weerklinkt Toots' mondharmonica in het wereldberoemde melodietje van Sesamstraat. Miljoenen kinderen hoorden -zonder het te weten- Toots spelen in het bekende kinderprogramma. De compositie werd niet geschreven, maar wel gespeeld door Thielemans.

Midnight Cowboy
Met de film 'Midnight Cowboy' uit 1969 leerde de hele wereld de mondharmonica van Toots kennen. Zijn kenmerkende geluid is de soundtrack van de Oscarwinnende film met Dustin Hoffman en Jon Voight.

Turks Fruit
Ook voor de Nederlandse film 'Turks Fruit' (1973) zorgde Toots voor de soundtrack. Het gefloten deuntje is in het collectieve geheugen onlosmakelijk verbonden met de klassieker.

Bluesette
Zonder twijfel is 'Bluesette' de meest bekende compositie van Thielemans. “Je kan niet gaan zitten en dat zomaar schrijven. Dat is als een vogeltje dat in de kamer rondvliegt en in je oor fluistert”, zegt Toots zelf over zijn compositie. Dat ‘vogeltje’ wordt een ware klassieker: er volgen ontelbare covers. Toots zelf noemt het nummer zijn ‘pensioenfonds’.

Baantjer
En wie aan Baantjer denkt, hoort meteen een mondharmonica. En dat is uiteraard die van Toots Thielemans.

Witse
Ook die andere bekende politie-inspecteur Witse zie je door de velden rijden op de melodie van een mysterieuze mondharmonica. Tijdens het spelen was Toots al wat meer op leeftijd, maar daar is in ieder geval niets van te horen.