Toots Thielemans (94) overleden

Toots Thielemans is vanochtend op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn manager Veerle Van de Poel. Toots Thielemans overleed in het ziekenhuis, waar hij verzorgd werd nadat hij vorige maand gevallen was.

"Toots Thielemans is deze ochtend in het ziekenhuis in zijn slaap overleden", zegt Van de Poel. "Toots lag sinds vorige maand in het ziekenhuis, nadat hij ten val was gekomen, maar het is niet zo dat er complicaties waren opgetreden. Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op. Zijn familie waakte bij zijn bed."

Thielemans werd in 1922 geboren in de Marollen, de bekende Brusselse volkswijk, waar hij op driejarige leeftijd accordeon leerde spelen en later ook gitaar en mondharmonica. Thielemans emigreerde naar de VS in 1952 waar hij in de bands speelde van jazz-grootheden Charlie Parker en George Shearing. Gedurende zijn carrière speelde hij samen met andere jazzlegendes als Bill Evans, Benny Goodman, Dizzy Gillespie en Ella Fitzgerald en hij nam ook platen met hen op. "Bluesette" geldt als zijn bekendste compositie. Toots' laatste optreden was op Jazz Middelheim in 2014, het festival waar hij peter van was.

  • Lees ook: Dit was het rijke leven van 'ketje' Toots

    Bekijk ook: