Dossier Festivals

Geslaagde Pukkelpop, ondanks kater 'Riri'

Op de weide van Pukkelpop mocht Oscar and The Wolf gisterenavond het hoofdpodium voor deze editie afsluiten. De meningen over de slotact waren verdeeld, maar er werd goed gefeest, een afspiegeling van Pukkelpop dit jaar. Chokri Mahassine, de organisator van het festival, blikt tevreden terug. "Alles is nagenoeg vlekkeloos verlopen. De sfeer was prima. De Pukkelpoppers hebben zichtbaar genoten van deze editie, en dan ben ik uiteraard ook tevreden."

Na een gesmaakt optreden van Oscar and the Wolf doofden vannacht de lichten op het hoofdpodium van Pukkelpop. Een editie die het vooral moest hebben van de programmatie in de breedte. Er was veel te doen rond de falende Rihanna. De wereldster kwam bijna een uur te laat en slaagde er niet in om het gros van het publiek te entertainen. De R&B-zangeres uit Barbados playbackte heel veel van haar nummers, en dat werd door het publiek duidelijk niet geapprecieerd.

Sterke Deen
Behalve Rihanna, waren er weinig grote internationale vedetten op de affiche geplaatst. In de categorie 'rising stars' wist de Deen Lukas Graham Pukkelpop wel in te pakken. Zijn hits '7 years' en 'Mama Said' werden door iedereen meegezongen en dat zorgde voor een aangename sfeer in het publiek. Misschien zat de zanger zijn t-shirtloos voorkomen daar ook wel voor iets tussen.

Op enkele kortstondige plensbuien na, was het weer in Hasselt ideaal, en zorgde de zon voor een exotische sfeer. Een editie die ook zal bijblijven door de knappe uitbreiding en aankleding van het festivalterrein, waardoor er nog meer dan anders, ruimte was om alle optredens en andere attracties te bekijken. Een organisatie die stond als een huis, wat gezien de verhoogde veiligheidsmaatregelen, extra aandacht voor duurzaamheid en het verhoogd comfort voor de festivalgangers, geen evidentie was.

Vijf jaar geleden
Dit jaar was ook het jaar van de herinnering, want het was exact vijf jaar geleden dat Pukkelpop ontzettend hard werd getroffen door een storm. Daarbij lieten toen vijf mensen het leven. De organisatie had ervoor gekozen om de ramp niet al te opdringerig in herinnering te brengen. "Iedereen moet het op zijn manier herinneren", klonk het toen. Overal op het festival kwamen vlinders tevoorschijn, op schermen tijdens optredens, aan bomen tijdens rustpauzes. Niet heel opvallend, maar zichtbaar genoeg voor iedereen die ermee wou bezig zijn.

Chokri Mahassine was  erg in zijn nopjes. Hij beleefde het festival erg ontspannen en stelde vast dat alles onder controle was. "We mogen inderdaad spreken van een geweldige editie, op alle vlakken", aldus de organisator tijdens het laatste optreden. "Het publiek was zichtbaar tevreden. Het doet veel deugd om alle bezoekers te zien genieten. Volgend jaar leggen we de lat opnieuw een stukje hoger."

Het festival werd even ontsierd door de aanrijding van twee medewerkers, waarbij de dader vluchtmisdrijf pleegde. De 30-jarige bestuurder is intussen opgepakt. De twee slachtoffers zijn aan de beterhand.