5 jaar geleden brak hel los boven PKP

Het is exact vijf jaar geleden dat de hel boven de festivalweide van Pukkelpop losbrak. Rond 18.00 uur trok een verwoestend onweer over Hasselt dat het leven eiste aan vijf mensen. Het drama heeft een diepe indruk gelaten op iedereen die er vijf jaar geleden bij was.

De datum staat in veel het geheugen van veel festivalgangers gegrift: 18 augustus 2011. Wat begon als een stralende zomerdag op Pukkelpop, eindigde in een ware hel. Het was die dag erg warm, maar in de vooravond sloeg de hitte om in noodweer. Er ontstond een storm die letterlijk dood en vernieling zaaide op de weide van Pukkelpop.

Hagel en regen vielen met bakken uit de lucht. Velen schuilden in tenten, maar in feesttent ‘Chateau’ liep het helemaal fout toen deze instortte. Er brak paniek uit en totale chaos volgde. Urenlang lag het gsm-netwerk plat en konden mensen elkaar niet bereiken. Toen de eerste berichten kwamen over dodelijke slachtoffers, vreesden velen voor hun familie of vrienden.

Herdenking met vlinders
Herdacht met vlinders"Vandaag zullen er overal op het terrein ter herdenking vlinders te zien zijn: op bijvoorbeeld vlaggen of grote schermen. Het zal niet te veel opvallen, want ze willen de herdenking niet opdringen aan de mensen. De organisatie wil dat iedereen de ramp op zijn eigen manier kan herdenken." Dat zegt VTM NIEUWS-journaliste Valérie Reynaerts.

Minuut stilte
In totaal kwamen bij het drama vijf mensen tussen 15 en 59 jaar oud om het leven en raakten 140 mensen gewond. In 2012 werd er een monument onthuld door de stad Hasselt en het steunfonds voor slachtoffers. Eén jaar na het drama, werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden op de festivalweide.

Opnieuw naar Pukkelpop
Voor de 140 mensen die tijdens het drama gewond raakten, was het niet altijd evident om nadien het festival nog te bezoeken. Voor sommige slachtoffers, zoals Maarten Demunter, was het een opluchting om in 2012 opnieuw het festival te kunnen bezoeken. “Ik ben heel erg blij dat ik hier terug ben”, vertelde Maarten toen. “Ik kan het nog meemaken en er zijn andere mensen die dat niet kunnen. En dat vind ik heel erg.”

Maarten kreeg een grote tak van een boom recht op zijn rug en brak enkele ruggenwervels en ribben. Negen maanden lang moest hij revalideren.