De Kotmadam begint aan seizoen 22 (!)

De bekendste kotmadam van ons land Jeanne viert haar zilveren jubileum. Het populaire VTM-programma bestaat al 25 jaar en dit najaar pakt VTM uit met gloednieuwe afleveringen. Het 22e seizoen wordt in september uitgezonden en seizoen 23 zit al de in postproductie. De Kotmadam bestaat al langer dan enige andere Vlaamse sitcom.

De eerste aflevering van de Kotmadam kwam op 30 december 1991 op het scherm en is één van VTM’s best bekeken tv-programma’s. De serie speelt zich af in de studentenstad Leuven waar kotmadam Jeanne, gespeeld door Katrien Devos, een snoepwinkel uitbaat. ‘Het Snoephuisje’ van Jeanne grenst aan haar huis waar ze een vijftal studentenkamers verhuurt. Jeanne is getrouwd met de ietwat onhandige Jef die op de plantsoendienst van de gemeente Leuven werkt. Kotmadam Jeanne en haar man Jef, krijgen elk seizoen te maken met alle soorten studenten.

Odilon
Een ander bekend personage in de reeks was die van Odilon Bonheur, gespeeld door Odilon Mortier. Hij was een goedgelovige cipier die in de gevangenis van Leuven Centraal werkte en die huiselijke klusjes deed voor Jeanne. Odilon Mortier stierf in 2012 aan een langdurige ziekte en bleef tot het einde van het 20e seizoen zijn rol vertolken.

Seizoen 22
In seizoen 22 van De Kotmadam verhuren Jeanne en Jef hun studentenkamers nog altijd aan Lukas (Stoffel Bollu), Martha (Helle Vanderheyden), Viktor (Frederik Huys) en Ines (Anouck Luyten). In sommige afleveringen van het nieuwe seizoen duiken ook nog ex-studenten op, zoals de nu hoogzwangere Paulien vertolkt door Sarah Van Overwaelle en de nerdy Filip  gespeeld door Mout Uyttersprot die een pikant boek geschreven blijkt te hebben over zijn wilde avonturen met ene Jeanne, zijn kotmadam.

Verder zijn er opnieuw terugkerende rollen met onder andere Herman Verbruggen en Ivan Pecnik. De gastrollen zijn er dit seizoen onder meer voor Greet Rouffaer, Leen Dendievel, Rik Verheye, Anthony Arandia en Marijn Devalck.

Enkele weetjes
Jeanne en Jef heten voluit Jeanne Piens en Jef Liefooghe. In 2012 hernieuwden ze hun huwelijksbeloften voor de Leuvense burgemeester Louis Tobback.

Het Snoephuisje van Jeanne, en dus de bijhorende studentenkamers, blijken in seizoen 2 in de Maria-Theresiastraat 54 in Leuven te liggen. In werkelijkheid staat op die plek een flatgebouw. Als Jeannes voorgevel in de serie in beeld komt, is echter altijd het huisnummer 5 te zien.

Eigenlijk wilden Mike Verdrengh en Guido Depraetere Ann Petersen als Jeanne, en Max Schnur als Jef. Maar Rene Vlaeyen, de huidige producent, wilde perse Katrien Devos en Mark Verstraete. Hij kreeg uiteindelijk zijn zin. Toen Mike en Guido de pilootaflevering zagen, waren ook zij overtuigd.