Drugs bij op PKP? Nu écht direct betalen

De muziekliefhebbers op de festivalweide van Pukkelpop mogen zich ook deze editie verwachten aan strenge drugcontroles en een lik-op-stukbeleid. De festivalgangers die betrapt worden op drugs zullen net als vorig jaar hun boeten meteen moeten betalen. Het systeem is na de problemen van vorig jaar wel op scherp gesteld, zegt de organisatie aan Het Belang van Limburg en is bevestigd aan VTM NIEUWS. 

Bezoekers van Pukkelpop krijgen ook dit jaar de kans om hun drugs anoniem te deponeren in inzamelboxen aan de ingang van het festivalterrein. Wie op het domein zelf nog op drugsbezit betrapt wordt, krijgt een boete die meteen betaald moet worden via Banconctact. 

De onmiddellijke inning van de boetes op Pukkelpop is niet helemaal nieuw, want ook vorig jaar werd het systeem toegepast. Maar dat draaide toen niet helemaal uit zoals verwacht. Festivalgangers die tijdens de vorige editie betrapt werden op drugs, konden hun boete niet meteen betalen omdat de mobiele betaalterminal niet werkte. Zo werden dat jaar amper 21 boetes geïnd. Ook de bussen waar festivalgangers hun drugs anoniem konden deponeren, waren niet bepaald een succes. Die leverden in totaal maar vier xtc-pillen en dertien gram marihuana op. 

De organisatie zegt wel te hebben geleerd uit de fouten die toen gemaakt werden. Ze hebben het voorbije jaar ook meer ervaring kunnen uitbouwen op andere festivals en daar ideeën kunnen opdoen, klinkt het. 

Geen heksenjacht
Met het lik-op-stukbeleid wil de organisatie de festivalgangers vooral aansporen om hun drugs thuis te laten. "We gaan het terrein niet afschuimen op gebruikers", zegt de eerste procureur van Limburg Guido Vermeiren in Het Belang van Limburg.  "Het is geen heksenjacht. Maar door onmiddellijk in te grijpen willen we de festivalganger wel duidelijk maken dat drugs niet gedoogd worden op ons festivalterrein."

Het is overigens ook de bedoeling dat de maatregel wordt uitgebreid naar andere festivalterreinen. Zo zal het lik-op-stukbeleid in de nabije toekomst toegepast worden op evenementen in de regio Sint-Truiden en het Maasland. "Bedoeling is dat het een standaardbeleid wordt en dat we systematisch met de onmiddellijke inning van minnelijke schikkingen werken", klinkt het.

Donderdag uitverkocht, zaterdag bijna
Het muziekfestival in Kiewit vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 20 augustus. Voor donderdag 18 augustus zijn intussen geen dagtickets meer beschikbaar. Wie die dag toch graag het optreden van onder andere Rihanna wil meepikken, kan wel nog een combiticket kopen.

Ook de zaterdagtickets zijn bijna uitverkocht. De organisatie laat weten dat ze nog maar 1.000 tickets voor die dag ter beschikking hebben. Snel zijn is dus de boodschap.