Boeken Dahl weer populair na GVR-film

De nieuwste animatiefilm ‘De GVR’, naar het bekende boek van Roald Dahl, is sinds vorige week in de bioscoop  te zien. En niet enkel de film van Steven Spielberg is een groot succes. Vierendertig jaar nadat het boek ‘De Grote Vriendelijke Reus’ werd gepubliceerd staat het opnieuw in de kinderboekentop tien.

Het bekende boek van Roald Dahl is sinds de verfilming gekatapulteerd naar de tweede plaats van de kinderboekentop 10. Het is op zich geen nieuw fenomeen want hetzelfde gebeurde eerder bij de Harry Potter en Twilight-boeken toen de films uitgroeide tot blockbusters. Opvallend is nu wel dat ook andere boeken zoals ‘Mathilda’, of ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ van Dahl nu ook opnieuw enorm populair zijn.

De stijging in verkoop is dus goed nieuws want tussen 2011 en 2015 daalde de boekverkoop in Vlaanderen met negen procent. Populaire verfilmingen van bekende titels kunnen dus het lezerspubliek weer vergroten, "maar bij die cijfers moeten wel kanttekeningen gemaakt worden", zegt Ludovic Bekaert van de Brusselse boekhandel Passa Porta aan VTM NIEUWS. "Deze cijfers worden gepresenteerd als verkoopcijfers maar zijn eigenlijk aankoopcijfers, die van de hoeveelheid boeken die boekhandels inslaan weergeven.Boekhandels kunnen na een periode ook niet-verkochte boeken terugsturen en zo kunnen de cijfers dus een vertekend beeld geven.

Bekaert ontkent niet dat de boeken van Roald Dahl opnieuw populair zijn, maar merkt op dat dit vooral in de bekende boekenketens of andere winkels.

140 miljoen dollar
De film werd met een budget van 140 miljoen dollar gemaakt en zit de vol special effects, waardoor de reus er levensecht uitziet. “Hopelijk vergeet iedereen na twintig minuten dat we speciale effecten hebben gebruikt. Als de film werkt, vergeet je dat we die effecten gebruikt hebben om de reus er te laten uitzien als een reus van 7,5 meter groot, en Ruby gewoon naast hem staat met haar 1.20 meter”, klinkt het bij Spielberg.

Het verhaal gaat over Sofie, die ontvoerd wordt door de grote vriendelijke reus. De twee worden vrienden en ze verzinnen een plan om de wereld te redden van slechte, mensetende reuzen. In de Nederlandstalige versie krijgt de reus de stem van Warre Borgmans.