Video van Beyoncé en co krijgt iedereen stil

Popster Alicia Keys heeft een aangrijpende video gemaakt om het politiegeweld tegen zwarten in de Verenigde Staten aan te klagen. Ze kreeg daarvoor de hulp van bekende sterren als Beyoncé, Rihanna en Pharell Williams. In de video worden 23 verhalen van overleden zwarte Amerikanen verteld.

Het filmpje, getiteld '23 Ways You Could Be Killed If You Are Black', werd gisteren gepost op Facebook en is intussen al massaal gedeeld. In de video lezen de artiesten 23 verhalen voor van zwarte Amerikanen die de laatste jaren in het nieuws zijn geweest. Zo blijkt dat er onder meer zwarten zijn gedood tijdens het verkopen van cd's voor een supermarkt en tijdens het wachten in de auto voor een vrijgezellenfeest. Op die manier willen de sterren aantonen dat al deze mensen voor niets om het leven zijn gekomen.

“We eisen een radicale verandering om de lange geschiedenis van systematisch racisme tegen te gaan”, aldus initiatiefneemster Alicia Keys. “Alle Amerikanen verdienen dezelfde rechten en we moeten samen streven naar geluk.” Via de website weareheremovement.com en een petitie roept ze president Obama op om voor verandering te zorgen.

Het racismehoofdstuk is de laatste tijd weer erg actueel in de Verenigde Staten na de moord op twee zwarte burgers door politieagenten. Eerder deden ook Beyoncé, Drake en tennisster Serena Williams al oproepen tot verandering.