Is Pokémon dé app om fitter te worden?

De laatste dagen stappen heel wat jongeren veel meer kilometers en dat komt door de nieuwe app van Pokémon. Experts vinden dat een goeie zaak. "Jongeren vinden wandelen op zich niet meer interessant, er moet een doel aan vast hangen", zegt bewegingspsycholoog Filip Boel (KUL).

"Jongeren moeten een doel hebben om ze de deur uit te krijgen", zegt Boen. "Dat geldt ook steeds meer voor ouderen. Bovendien zijn er steeds meer prikkels nodig om te sporten. Bewegen om te bewegen werkt niet meer." Daar is Pokémon Go dus een goed alternatief voor.

Pokémon-spelers moeten de straat op om de fictieve wezens te vangen met hun smartphone en sommigen gaan daarvoor wel héél ver. Wij spraken met vier spelers die meteen op de kar sprongen.

Kenny: "Tijdens dode momenten ga ik naar buiten"
"Tijdens dode momenten trek ik sinds kort veel meer naar buiten", vertelt Kenny Vermeulen. "Het feit dat er beloningen in de app zitten, zorgt ervoor dat je sowieso vaker buitenkomt."

Stefan: "Loopschoenen en een powerbank"
Stefan Leyers bereidt zich voor op een dagje Pokémon vangen met een powerbank - zodat zijn batterij langer meegaat - , loopschoenen en een fles water. "Dat ik zo'n afstanden te voet afleg, is echt wel uitzonderlijk." 

Vincent: "Je leert nieuwe mensen kennen"
"Pokémon Go is een heel sociale game", zegt Vincent Buyssens. "Er komen nu plots veel mensen buiten die normaal thuis gamen met hun PlayStation en nu komen die buiten om Pokémons te vangen." 

Jeroen: "Ik neem omwegen voor Pokéstops"
"Als je eieren wil laten uitkomen in de game dan merk je wel dat je snel 6 à 7 kilometer te voet aflegt", zegt Jeroen Vertongen. "We nemen ook vaak omwegen als we onderweg zijn om Pokémons te vangen."

Veel Pokémon-spelers halen gezondheidsnorm
Voorlopig ziet bewegingspsycholoog Filip Boel enkel positieve gevolgen van het gebruik van Pokémon Go. “De gezondheidsnorm is 10.000 stappen per dag en dat is ongeveer de afstand die de spelers dagelijks afleggen. Maar voor wie niet gewend is om dagelijks te wandelen, kan de afstand best stelselmatig opbouwen.”

Bekijk ook: