Hiep hiep hoera voor de bikini!

Hoera voor de bikini, want die viert vandaag, op 5 juli, zijn zeventigste verjaardag. De twee stukjes stof werden in 1946 uitgevonden door de Franse ontwerper Louis Réard. Hij vernoemde de bikini naar het atol 'Bikini' in de Grote Oceaan, waar Amerikanen atoombommen uittestten. De Franse ontwerper hoopte dat zijn product ook zou inslaan als een bom. En dat deed het inderdaad. Zeventig jaar later is zijn ontwerp zelfs nog verrassend modern te noemen.

Micheline Bernardini, een naaktmodel, was de eerste vrouw ter wereld die de bikini droeg. Réard vond in de jaren 40 geen enkel professioneel model dat zijn ontwerp wilde showen. Reden: té bloot en té vulgair. De volledige bikini paste in een klein doosje dat Bernardini vasthoudt op de foto. Een schandaal was dat, en daarom werd de bikini op sommige stranden zelfs verboden. Vooral de buik en de dijen moesten in die tijd bedekt blijven.

In de loop der jaren raakte de bikini meer en meer ingeburgerd. Daar speelden beroemde vrouwen natuurlijk een rol in, zoals filmster Brigitte Bardot die in 1953 in haar bikini lag op het strand van Cannes. En wie kent de witte bikini nog van Bond-girl Ursula Andress, in de James Bond-film 'Dr. No' in 1962? Ook het populaire liedje 'Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka-Dot Bikini' zorgde er in 1960 voor dat jongeren in de Verenigde Staten zich plots wel in een bikini op het strand durfden vertonen.

Bekijk hier hoe de bikini is geëvolueerd door de jaren heen: