‘Stairway To Heaven’ geen plagiaat

Led Zeppelin heeft de iconische opening van zijn rock klassieker 'Stairway to Heaven' niet gestolen van de Californische groep Spirit. Dat heeft een jury donderdag in Los Angeles beslist. 

Twee jaar geleden werd tegen de band een klacht wegens plagiaat ingediend door Michael Skidmore, zaakwaarnemer van de overleden gitarist van de groep Spirit, Randy California. Volgens Skidmore, die een miljoenenbedrag eiste, had Led Zeppelin de akoestische intro van 'Stairway to Heaven' gepikt van het nummer 'Taurus', dat van drie jaar eerder dateert. 

"Als je naar de twee liedjes luistert, kan je zelf oordelen. Het is echt... Ik zou zeggen dat het diefstal was", had Randy California kort voor zijn dood nog over de kwestie gezegd. Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page en frontman Robert Plant hebben de beschuldiging altijd als "lachwekkend" afgedaan. 

Ze krijgen nu gelijk van de jury. Die oordeelde dat er geen "substantiële gelijkenis" is tussen de twee composities, zo meldde The Hollywood Reporter. Robert Plant en Jimmy Page waren in de rechtbank komen getuigen dat ze de song alleen hadden geschreven en dat de muzikale elementen die het deelde met ‘Taurus’ teruggaan naar de gemeenschappelijke bouwstenen die al jaren worden gebruikt in de westerse muziek.