Dossier Terreur in Parijs

Deze student sprak net na 13/11 met Abdeslam

Terrorist Salah Abdeslam heeft zich net na de aanslagen in Parijs verscholen in een trappenhal van een appartementsgebouw in Châtillon, net buiten Parijs. Een plaats waar vaak drugdealers en –verslaafden te vinden zijnIn een interview met de Franse zender BFMTV vertelt een student, die ook in de trappenhal was op dat moment, hoe hij er samen met Abdeslam de nacht doorbracht. 

Rond 1 uur 's nachts kwam Salah Abdeslam op de negende verdieping van het trappenhuis aan, waar vaak drugdealers en –gebruikers zitten. Een student die er elke vrijdag met zijn vrienden samentroept om wiet te roken, herinnert zich de aankomst van Abdeslam. “Hij had een zak met een menu van McDonald's bij zich en zocht een rustige plek om te eten en te rusten”, klinkt het. “Hij maakte een sympathieke indruk en bracht de nacht al rokend en discussiërend met de studenten door.” 

Veel over zichzelf verteld
De jongeren hadden geen idee dat hun nieuwe gezel een terrorist was die eerder op de avond had deelgenomen aan de aanslagen in Parijs. Abdeslam vertelde hen dat hij familie was gaan bezoeken, maar dat de politie zijn voertuig aan de kant had gezet. "Hij wilde eten en slapen en ik denk dat hij aan een medewerker van de McDonald's had gevraagd of hij een rustige plaats wist zijn", aldus de student. "Hij heeft ons veel over zichzelf verteld. Hij zei dat hij werkte voor een trammaatschappij in België. Hij heeft ons over zijn verloofde verteld en zei dat ze binnenkort gingen trouwen." 

Beelden Bataclan
Ondertussen liepen op de telefoons van de jongeren steeds meer berichten binnen over de aanslagen die hadden plaatsgevonden. Abdeslam bleef koelbloedig wanneer hij op het toestel van een van de studenten beelden bekeek van de terroristen die in de Bataclan vuurden op de aanwezigen. "Hij was niet opgewonden, hij was niet onthutst, gewoon nieuwsgierig", herinnert de student zich. 

Bommengordel
Tegen 4 uur in de ochtend keerden de jongeren huiswaarts. Salah bleef achter en deed een dutje terwijl hij op zijn vrienden wachtte. Zij pikten hem op en brachten hem terug naar België.

Twee dagen later herkenden de studenten het gezicht van Abdeslam op opsporingsbeelden. De student is ervan overtuigd dat hij nog steeds zijn bommengordel droeg. "Zijn jas was opgeblazen en hij zag er vreemd uit."