VTM slachtoffer van cyberaanval bij 'Mijn Pop-up'

Tijdens de finale van Mijn Pop-uprestaurant gisteravond werden de VTM-website en de VTM-app slachtoffer van een cyberaanval. Daardoor waren er problemen bij de voting. De website en de app van VTM lagen plat en veel mensen konden niet stemmen. Dat zegt MEDIALAAN in een persbericht. Het moederbedrijf van VTM gaat nu klacht indienen bij de Computer Crime Unit van de federale politie.

“Na analyse vannacht en deze ochtend is het ondertussen duidelijk dat er een cyberaanval plaatsvond, meer bepaald een DDoS of Denial-of-Service attack”, zegt Frank Mathys, directeur techniek bij VTM. “Op een aantal minuten tijd kwamen er gisterenavond 1,5 miljoen requests binnen van vervalste IP-adressen.”

De bedoeling van de cyberaanval was om de websystemen van VTM plat te leggen en de voting onmogelijk te maken. Dat is niet gelukt, want de cyberaanval heeft niet gezorgd voor het uitvallen van het systeem of een manipulatie ervan. Het heeft wel vertraging veroorzaakt. 

Stemming toch geldig
Wat de stemming zelf betreft, blijft de uitslag onveranderd. Op basis van het groot aantal stemmen dat binnenkwam, besliste de deurwaarder gisterenavond al dat de stemming representatief en dus geldig is.