Literatuurprijs voor het eerst voor vrouw

De Nederlandse Hagar Peeters wint met ‘Malva’ de eerste Fintro Literatuurprijs, de opvolger van de Gouden Boekenuil. Dat is vanavond bekendgemaakt vanuit het NTGent. Ze wint 25.000 euro en een sculptuur van Nick Ervinck. P.F. Thomése wint met ‘De onderwaterzwemmer’ de prijs van de lezersjury, goed voor 2.500 euro en een Mont Blanc-pen. Het is de eerste keer dat de prijs, die sinds 1995 wordt uitgereikt, naar een vrouw gaat.

Met ‘Malva’ maakte dichteres Hagar Peeters (1972) haar romandebuut. Dat debuut gaat over Malva, dochter van de beroemde Chileense dichter Pablo Neruda. Het meisje, geboren met een waterhoofd, overleed op amper achtjarige leeftijd.

De recensenten spraken zich in het bijzonder lovend uit over het "poëtische taalgebruik" van de roman - wat in het geval van dichteres Peeters niet mag verbazen. Ook wordt, gezien het verhaal verteld wordt door een geest, verwezen naar het magisch realisme, wat evenmin mag verbazen: dat genre is op en top Latijns-Amerikaans. Zo voert Neruda in de roman een wel erg irreële polemische dialoog met de Griekse wijsgeer Socrates.

De Fintro Literatuurprijs is de belangrijkste literatuurprijs van Vlaanderen, maar er waren geen Vlamingen genomineerd. De andere genomineerden waren Stephan Enter ("Compasie"), Connie Palmen ("Jij zegt het"), die vorige maand al de Libris won, en Inge Schilperoord ("Muidhond").