Buitenaardse dolk ontdekt bij farao

Een dolk die gevonden is in de tombe van farao Toetanchamon blijkt van buitenaardse materiaal gemaakt te zijn. De dolk is vervaardigd uit ijzer van een meteoriet. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door Italiaanse en Egyptische wetenschappers.

In de tombe van de mummie zijn twee dolken gevonden. Eén dolk is gemaakt van goud, de andere heeft een gouden handvat met een ijzeren lemmet.

Meteoriet
De dolken werden eigenlijk al in1925 ontdekt door Howard Carter, maar nu pas hebben Italiaanse en Egyptische wetenschappers het metaal geanalyseerd. Met een spectrometer werd de dolk onderzocht om de chemische samenstelling te bepalen. Daaruit blijkt dat het wapen dezelfde concentraties van nikkel en kobalt bevat als een meteoriet. De studie werd werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Meteocritic. 

Hoge kwaliteit
Opvallend is dat de dolk niet verroest is. Bovendien werden ijzeren materialen niet zo vaak in het alledaagse leven gebruikt in de tijd van Toetanchamon. De onderzoekers wijzen erop dat de dolk gemaakt is van hoge kwaliteit, wat aantoont dat de oude Egyptenaren in die tijd ijzerbewerking al goed onder de knie hadden.

Foto: Griffith Institute / University of Oxford.