Grote Prijs Koningin Elisabeth: Tsjech wint

De Tsjech Lukas Vondracek heeft Grote Internationale Prijs Koningin Elisabeth gewonnen tijdens de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. De Amerikanen Henry Kramer en Alexander Beyer eindigen respectievelijk op de tweede en derde plaats.

De vierde prijs gaat naar de Zuid-Koreaan Chi Ho Han, de vijfde prijs is voor de Kroaat Aljosa Jurinic en de Italiaan Alberto Ferro kaapt de zesde prijs weg. De zes andere finalisten werden zondag in alfabetische volgorde afgeroepen en ook op een groot applaus onthaald.

Vondracek reageerde zeer geëmotioneerd op zijn overwinning. "Maar de muziek is altijd de ster van de show", aldus de Tsjech. "Ik wil de jury bedanken om in mij te geloven en mij te vertrouwen, en ik zal mijn best doen om hen niet teleur te stellen en altijd loyaal te blijven aan mijn muziek", aldus de pianist, die ook zijn medefinalisten en het publiek bedankte. 

De hoofdprijs van de Koningin Elisabethwedstrijd, de Grote Internationale Prijs Koningin Elisabeth, bedraagt 25.000 euro. Volgend jaar vindt de allereerste cello-editie van de wedstrijd plaats.