Vlaanderen neemt afscheid van Gaston

Honderden mensen hebben vanochtend verzameld in en aan de Antwerpse Sint-Andrieskerk voor het afscheid van komiek Gaston Berghmans. In de volle kerk zitten ook heel wat BV’s. De plechtigheid ging rond 11.30 uur van start. Will Tura zong ‘Ik mis je zo’ terwijl de urne naar voren gebracht werd.

Al uren op voorhand waren fans en sympathisanten van de zaterdagochtend op 90-jarige leeftijd overleden komiek afgekomen om de plechtigheid bij te wonen of een laatste groet te brengen bij de urne, die vooraf in een portaal stond opgesteld.

Veel bekende Vlamingen
De afscheidsplechtigheid in de volle kerk wordt geleid door priester Rudi Mannaerts. Onder de aanwezigen zijn heel wat bekenden, zoals prins Laurent en Antwerps burgemeester Bart De Wever, geflankeerd door een aantal schepenen. Ook heel wat collega's van Gaston kwamen af, zoals Els Dottermans, Marilou Mermans, Luc Caals, Mike Verdrengh en Bart Verbeeck. Ook BV's als Jean-Marie Pfaff en Carl Huybrechts komen hulde brengen.

Will Tura zong ‘Ik mis je zo’ bij de start van de plechtigheid, een eerste emotioneel moment.

De zee
Verder zijn er getuigenissen van onder meer komiek Steven Goegebuer, Antwerps burgemeester Bart De Wever en goede vriend Pascal Van Nuffel. Goegebuer vertelt in een emotionele speech over hoe Gaston hem een betere komiek maakte. Hij deelde mee dat Gaston morgen in intieme kring aan de zee wordt toevertrouwd. De zee was namelijk zijn favoriete plekje: "Hier werkte hij jarenlang en genoot hij met Jenny van het leven. Als jullie nog eens aan de zee zijn en over de dijk wandelen, denk dan aan Gaston, want hij is ongetwijfeld dichtbij."

Gaston Berghmansdreef
Burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, sprak ook even op de plechtigheid. Hij had mooi nieuws voor Gaston en zijn dierbaren. "Beste Gaston, met jou verliest de stad één van haar allerbeste Sinjoren. Gisteren heeft het district Merksem aan het stadsbestuur gevraagd om de Bouckenborghdreef te herdopen naar de Gaston Berghmansdreef. Het past dat de mensen die door deze dreef lopen om te gaan ontspannen in het park, aan jou herinnerd worden. Merksem en Antwerpen hebben dus nu al hun Gaston Berghmansdreef."

Voor wie niet meer mee binnen kon, is buiten een groot scherm opgesteld. Enkele honderden mensen volgen de viering van daaruit. Bij de start van de viering was aan de ingang van de kerk drummen, want iedereen wilde een foto van of met de talrijke BV’s.

Zaterdag neemt de familie van Gaston ver weg van de camera’s afscheid van hem, aan zee. Zijn urne wordt in het zeewater neergelaten.