Gaston Berghmans: Vlaanderens bekendste komiek

Joske Vermeulen, Trammezandlei 122, Schoten. Het is zonder twijfel de bekendste sketch van Gaston Berghmans. Al ligt de Trammezandlei niet in Schoten, wel in Merksem. Maar dat neemt niemand hem kwalijk. De Vlaamse legende is zo populair dat hij - zowel solo als in duo met Leo - al jarenlang Vlaanderens bekendste komiek is. 

Gaston Berghmans wordt geboren in Merksem op 11 maart 1926 als oudste zoon in een gezin met twee kinderen. Het is de bedoeling dat hij metaalarbeider wordt want artiesten zijn er niet in de familie, maar het loopt anders. Hij ontdekt zijn komisch talent als hij in zijn korfbalclub tijdens een feestje een sketch doet, en brengt op zijn vijftiende voor het eerst een monoloog in het amateurtoneel.

Al snel gaat het de komiek voor de wind. Zijn revues in de Ancienne Belgique trekken volle zalen. Hij treedt er vaak twee keer per dag op, in het weekend zelfs drie keer. In 1960 trouwt hij, een jaar later krijgt hij een dochter. Gaston speelt ook mee in verschillende Vlaamse films, zoals 'Zware Jongens' en 'De Paniekzaaiers'. Het zijn stuk voor stuk successen en ze maken Gaston enorm populair.

Komisch duo
Als hij in 1957 Leo Martin leert kennen, beseft hij niet welke toekomst ze samen tegemoet gaan. Pas in 1972 vormen ze een vast team. Het wordt een komisch duo dat twintig jaar lang zal scoren. Leo is de slimme, Gaston de domme. Tijdens hun blijvende succes krijgen de komieken allebei met gezondheidsproblemen te kampen. Gaston krijgt darmkanker, maar herstelt. Leo overlijdt op 18 maart 1993 aan longkanker. Een half jaar eerder werden ze nog gevierd in de VTM-show ’20 jaar Gaston en Leo’.

De dood van Leo is een ernstige klap voor Gaston. Toch blijft hij optreden. Eerst samen met Carry Goossens, nadien solo. Opnieuw wordt het een succes, al voelt het toch niet meer hetzelfde. Op zijn 75ste beslist Gaston een punt te zetten achter zijn carrière. Ter gelegenheid zijn 80ste verjaardag start VTM in 2006 een vijfdelig portret van Gaston, gepresenteerd door verschillende collega’s. Maar de verleiding is te groot. In 2008 is Gaston opnieuw op het scherm te zien in de film 'Christmas in Paris', een film die uiteindelijk wel flopt.

Bronzen standbeeld
In 2010 krijgt hij een bronzen standbeeld op het Victor Roosensplein in Merksem ter ere van zijn levensprestaties. Het is een beeld van Joske Vermeulen, de bekendste sketch uit Gaston en Leo.

Op 11 maart dit jaar wordt hij 90. Dat viert hij in beperkte kring, met een aantal familieleden en vrienden. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever komt een verjaardagstaart afgeven. Gaston geeft op dat moment al een vermoeide indruk, maar blijft optimistisch. Eind mei wordt hij opgenomen op palliatieve zorgen, daar overlijdt hij op 21 mei.