Oeroude Romeinse schatkist gevonden

Spectaculair: Twee duikers hebben een eeuwenoude schatkist uit de Romeinse tijd ontdekt in de oude havenstad Caesarea in Israël. Daarin zaten bronzen beeldjes en duizenden munten. De bezittingen zouden van een koopvaardijschip zijn geweest.

Volgens Jacob Sharvit van de archeologenorganisatie Israel Antiquities Authority is het één van de grootste Romeinse vondsten die de organisatie ontdekt heeft. "We hebben heel wat informatie kunnen vergaren door de vondst van onderdelen van standbeelden, bronzen olielampen en iets van een 20 kilo aan munstukken. Het geeft ons meer informatie over de havenstad Caesarea", aldus Sharvit. De vondst kan onderzoekers een beter beeld geven over hoe de haven functioneerde en hoe rijk de stad was in die periode.

"In ongelofelijk goede staat"
Naast de duizenden munten zijn ook talrijke bronzen beeldjes gevonden, waaronder onderdelen van de levensgrote zonnegod Sol en van de maangodin Luna. De beeldjes werden beschermd door het zand waardoor ze zich "in ongelofelijk goede staat" bevinden. Daarnaast is de vondst een schat waard aan informatie voor de Maritime of Caesarea. "We hebben nu meer informatie over het scheepswrak, een schip van 150 à 300 ton met grote ijzeren ankers", vertelt Sharvit.