Boycot Rusland songfestival 2017?

Rusland is niet zeker of het volgend jaar gaat deelnemen aan het Songfestival in Oekraïne. Het Kremlin is boos omdat de Oekraïense Jamala het songfestival won. In het nummer ‘1944’ zingt de zangeres over de verdrijving van de Tataren op de Krim door Jozef Stalin.

Volgens woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov is het nog te vroeg om te weten of Rusland volgend jaar al dan niet zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. “Wacht u op het moment dat het zwaard valt” zei Peskov tegen journalisten.

Het Russische parlementslid Jelena Drapeko vindt dat de Russische nederlaag te wijden is aan de "informatieoorlog" die volgens haar tegen Rusland wordt gevoerd. Tegen het Russische persbureau TASS zei Drapeko ook: “We hebben het over de algehele demonisering van Rusland, over hoe alles slecht is aan ons, over hoe onze atleten doping gebruiken en onze vliegtuigen het luchtruim schenden. Nu wordt alles duidelijk'' De Vicepremier van de Krim bood Jamala maandag het Russische staatsburgerschap aan en nodigde haar uit terug te keren naar het schiereiland in de Zwarte Zee.

Politiek getint?
Rusland reageerde verontwaardigd nadat Oekraïne het liedjesfestival won. Volgens de Russen was het Oekraïense lied politiek getint. De Krimtataarse zangeres zingt in haar lied over de verbanning van haar volk in 1944. Maar Rusland vond dat haar lied ook verwees naar de inlijving van het Krim bij Rusland in 2014. Omdat politieke nummers normaal verboden zijn op het Songfestival, eiste Rusland dat de inzending van Oekraïne geschrapt werd.

De organisatie van het Songfestival zag er echter geen graten in, waardoor Jamala gewoon kon deelnemen - ook al gaf de zangeres eerder toe in een interview dat haar lied wel een politieke boodschap bevat.