België gaat vanaf juli IS bombarderen

Er worden vanaf juli Belgische gevechtsvliegtuigen ingezet boven Syrië. Dat bevestigt het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan VTM NIEUWS. Volgens de minister gaat het om zes F-16's.

Enkele maanden geleden hadden de Verenigde Staten formeel de vraag gesteld aan ons land om straaljagers in te zetten tegen IS boven Syrië. "Ik denk dat we ons niet kunnen beperken tot acties in Irak als de terroristische groepen de grens oversteken”, zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) toen. “Nederland heeft net zo'n beslissing genomen en de Denen ook. Er zijn ook parlementsleden die willen dat we nog verder zouden gaan, richting Libië."

Eerder heeft ons land al posities van IS gebombardeerd in Irak, de Belgische gevechtsvliegtuigen opereerden toen vanop een luchtmachtbasis in Jordanië.

Extra dreiging?
Volgens militaire specialisten lopen de Belgische militairen die Syrië zullen bombarderen geen grotere risico's dan bij de eerdere missie tegen IS, boven Irak. Dat zegt luitenant-generaal Claude Van De Voorde: "We hebben reeds boven Irak gevlogen. En eigenlijk is er wezenlijk weinig verschil in het bedreigingsniveau alsook de types zendingen die wij gaan doen."

Onze F16's zullen de oorlog in Syrië uiteraard niet oplossen, maar ze kunnen wel een aanzet geven voor de oplossing. "Er is geen militaire oplossing voor dat conflict. De oplossing is van diplomatieke aard", zegt militair expert Jo Coelmont, "Maar in deze diplomatieke oplossing past IS niet. Met andere woorden, het bestrijden van IS maakt deel uit van de diplomatieke oplossing."

Volgens specialisten is er ook niet meteen een extra risico op aanslagen in ons land. Op 22 maart heeft IS al toegeslagen in België en toen stond de missie boven Syrië nog niet op de agenda.

Juridische basis
De vraag rijst of ons land zomaar kan beslissen om in Syrië te gaan bombarderen, maar volgens VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez is er wel degelijk een juridische basis. “De VN zegt dat IS waar dan ook met welke middelen dan ook mag bestreden worden. Maar dit is ook een politieke zet. We leven al in een context van aanslagen, maar dit is ons signaal aan de terroristen.”

Bekijk ook: