Zo vergeet u het KMSKA in A'pen niet

In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) op het Antwerpse Zuid wordt al sinds 2011 gewerkt aan een grootschalige restauratie en renovatie van het complex die nog tot 2019 zal duren. Het museum blijft die hele tijd gesloten. Om te vermijden dat het publiek door die lange tussenperiode zou 'vergeten' dat het KMSKA nog steeds bestaat, neemt het museum nu alvast een lange aanloop naar de heropening. Op de website www.hetnieuwemuseum.be kan je de werkzaamheden volgen en het toekomstige museumconcept ontdekken.

Het KMSKA is een 19de-eeuws gebouw dat niet alleen dringend aan restauratie toe was, maar ook moest aangepast worden aan de moderne vereisten voor een kunstmuseum en wilde uitbreiden om een groter deel van de enorme collectie te kunnen tonen. De uitbreiding gebeurt op de zes voormalige binnenkoeren, waar een volledig afzonderlijk verticaal opgebouwd museumdeel gerealiseerd wordt. Een tiental nieuwe museumzalen met grote verschillen in omvang en daglichtinval moeten voor een gevarieerde bezoekerservaring zorgen, vertelt architecte Dikkie Sipio.

"Het nieuwe KMSKA zal veertig procent meer exporuimte hebben", zei Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) maandag bij een werfbezoek. "Dankzij die uitbreiding, maar ook door de manier waarop de werken getoond zullen kunnen worden, zal het KMSKA weer echt internationaal gaan meetellen."

Volgens Gatz vragen heel wat mensen zich intussen af of het KMSKA überhaupt ooit nog zal heropenen. "Het antwoord is volmondig 'Ja!' en de ambitie is om het tegen 2019 klaar te krijgen", zegt hij. "We zullen echter een traject moeten afleggen dat de bezoeker lang vooraf nieuwsgierig maakt. De nieuwe website is wat dat betreft een mooie aanzet." Op www.hetnieuwemuseum.be staan onder meer foto's van de werkzaamheden, beeldmateriaal van de toekomstplannen en verhalen over de collectie vanwege vroegere bezoekers.