15 miljoen voor knielende Hitler

Een controversieel beeld van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan is geveild voor 17 miljoen dollar, omgerekend zo'n 15 miljoen euro. Het veilinghuis Christie’s in New York had het beeld van de biddende Adolf Hitler geschat op een waarde van 8,8 miljoen à 13,2 miljoen euro. Wie de nieuwe eigenaar is, is nog niet bekend.

Het beeld, getiteld “Him”, toont een bijna-levensgrote versie van een knielende Adolf Hitler die van de achterkant op een klein jongetje lijkt dat bidt. Het kunstwerk is gemaakt van (kunst)was en mensenhaar.

Het standbeeld heeft meer opgebracht dan wat het Amerikaanse veilinghuis verwacht had. Bovendien is “Him” het hoogste bedrag dat een werk van de Italiaanse artiest ooit heeft gekregen voor een kunstwerk. Het werk dateert uit 2001 en maakt deel uit van de serie 'Bound to Fail', gedoemd om te mislukken. 

Provocateur
De 55-jarige Cattelan geldt in de kunstwereld als een provocerend artiest. "Him" werd al her en der over de hele wereld geëxposeerd en heeft veel protest gelokt. Een ander bekend werk van Cattelan is een wassen figuur van paus Johannes Paulus II die door een meteoriet wordt verpletterd.