Hoedje van de paus? 16.000 euro aub

De witte kalot van paus Franciscus is zondagavond onder de hamer gegaan op de Nederlandse online veilingsite Catawiki. Een Amerikaanse verzamelaar met een privémuseum had ruim 16.000 euro over voor het hoedje. Het hoedje van de paus kwam bij de veilingsite terecht nadat een man zijn petje met dat van de paus had geruild in 2014, tijdens een audiëntie in Rome.

Het geveilde kalotje ruilde paus Franciscus in 2014 tijdens een audiëntie op het Sint-Pietersplein in Rome voor een identiek exemplaar van een man in het publiek. Paus Franciscus ging daarop in en zette het geruilde exemplaar direct op zijn hoofd. Dat werd door tv- camera's vastgelegd. Omdat het eigenlijk nooit gebeurt dat een kledingstuk van de paus op de markt komt, is de veiling inmiddels wereldnieuws. De veiling van de kalot is vooral in katholieke landen als Italië, Spanje en Argentinië groot nieuws, maar ook in Israël haalde de veiling afgelopen week de voorpagina's.

Relikwie in wording
Volgens veilingmeester Frederik Jamees, devotionalia expert bij Catawiki mag de kalot alleen worden geveild zolang de huidige paus in leven is. ''De kledingstukken van de paus worden na zijn overlijden automatisch relikwieën, waardoor ze niet meer mogen worden verhandeld. Sinds de middeleeuwen heeft de katholieke kerk namelijk al een verbod ingesteld tegen het handelen in relikwieën. Kledingstukken van overleden pausen mogen dus niet meer worden geveild. Deze veiling is voor bijvoorbeeld veel musea dan ook een unieke kans om in het bezit te komen van een 'relikwie in wording'. Items die zijn gebruikt of aangeraakt door de paus zijn erg gewild. Onlangs werd de iPad van paus Franciscus voor bijna 30.000 euro in Uruguay geveild'', aldus Jamees.

Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting "Save a Child's Heart", die levensreddende zorg biedt aan kinderen met een hartaandoening in ontwikkelingslanden.