Klimax wint FRDO Persprijs Duurzame Ontwikkeling

Het VTMKZOOM-programma Klimax, het eerste programma in Vlaanderen over klimaatverstoring op kindermaat, werd vandaag bekroond met de Persprijs van De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) in de categorie ‘Televisie Nederlandstalig’.

Jill Peeters, naast VTM- weervrouw en klimaatdeskundige ook het gezicht van de reeks en Bab Buelens, VTMKZOOM-Kaztaar en presentatrice van Klimax, namen de prijs in ontvangst uit de handen van Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marghem. Door de erkenning van de prijs, heeft VTMKZOOM beslist om alle afleveringen van het programma online aan te bieden op vtmkzoom.be, zodat iedereen de reeks kan (her)bekijken.

Gelauwerd om aanpak
Klimax werd door de FRDO gelauwerd voor de aanpak over de opwarming van het klimaat en het beleid daarrond. “We stellen het op prijs dat een kinderzender aandacht besteedt aan de klimaatproblematiek. Klimax doet dat met concrete voorbeelden en toepassingen met een speelse toets. We willen ook onze waardering uitspreken voor de inzet van weervrouw Jill Peeters om het brede publiek bewust te maken van de klimaatverandering en zijn gevolgen” aldus de jury.

Weervrouw Jill Peeters legt uit 
In Klimax wil VTM-weervrouw en klimaatdeskundige Jill Peeters via entertainment en plezier de oorzaken van klimaatverandering verduidelijken en op een speelse manier uitleggen hoe milieuproblemen opgelost kunnen worden. Dat doet ze aan de hand van enkele spectaculaire experimenten en door Kaztaar Bab Buelens en de ondertussen ex-Kaztaar Arne Vanhaecke te helpen een kinderquiz over het thema op poten te zetten.

Jill Peeters: “Het is altijd al een droom van me geweest om als eerste in Vlaanderen een programma over klimaatverstoring op kindermaat te maken. Onze kinderen gaan immers hoe dan ook onze planeet erven, met alle klimaatziektes die er zijn. Ik ben enorm blij dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen. Het kan er maar toe bijdragen dat de relevantie rond de klimaatproblematiek meer dan ooit aanwezig blijft in ons land.”

De FRDO Persprijs Duurzame Ontwikkeling 2016 gaat afwisselend naar de geschreven pers en naar de audiovisuele media. Voor deze editie kwamen televisie-, radio- of filmreportages in aanmerking die uitgezonden werden tussen 1 januari en 31 december 2015, en handelden over de klimaatverandering of over initiatieven om de opwarming tegen te gaan. Klimax werd binnen de categorie ‘Televisie Nederlandstalig’ bekroond en ontvangt daardoor een geldbedrag en een trofee in de vorm van een origineel kunstwerk.