Geen Facebook of Twitter onder 16 jaar

Wie jonger is dan 16 jaar, mag vanaf 2018 geen sociale media meer gebruiken zonder toestemming van de ouders. Dat heeft het Europees Parlement beslist. Op die manier moeten tieners beschermd worden tegen de misbruiken die soms via sociale media gebeuren.

Er bestaan vandaag geen aparte regels over de leeftijd waarop je als kind een account mag hebben op sociale media zoals Facebook, Twitter of Instagram. Algemeen wordt 13 jaar als de leeftijdsgrens beschouwd, omdat de meeste sites jongere kinderen weigeren. In een verordening over privacy- en gegevensbescherming - die in 2018 wetgeving wordt - heeft het Europees Parlement die grens nu op 16 jaar vastgelegd. Internetbedrijven worden dus verplicht om beter te controleren hoe oud hun gebruikers zijn.

"Wereldvreemd"
"Wereldvreemd", zegt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. "Waarom er opeens drie jaar bijtellen? Je kan een 15-jarige toch niet plots aan zijn moeder laten vragen of hij Facebook nog wel mag gebruiken?" Het Kinderrechtencommissariaat hoopt dan ook dat ons land de grens van 13 jaar bewaart - een optie die de EU-lidstaten zouden hebben.

Controle omzeilen
In hoeverre er toezicht zal zijn op de nieuwe Europese regelgeving is nog maar de vraag. Met een leugentje bij het opgeven van de geboortedatum omzeilt een kind heel simpel de leeftijdscontrole. Europa wil dat internetbedrijven extra inspanningen leveren om te checken of gebruikers over hun leeftijd liegen. Hoe ver een website daarin moet gaan, is onduidelijk. Enkel een controle met elektronische identiteitskaart is sluitend, maar zo'n plan is onrealistisch. Ook Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) sluit zich aan bij het standpunt van de kinderrechtencommissaris. Maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de federale staatssecretaris voor Privacybeleid.