Excuses van Johnny Depp in 'Terriergate'

Amber Heard, de vrouw van Hollywoodacteur Johnny Depp, is ontsnapt aan een mogelijke celstraf tot tien jaar voor het illegaal binnenbrengen van haar twee honden Pistol en Boo in Australië. Samen met Depp nam ze een videoboodschap op, waarin ze zich publiekelijk excuseerde. De rechtbank liet daarop de aanklacht voor illegale smokkel vallen.

De actrice Heard pleitte schuldig aan vervalsing van documenten toen ze in het voorjaar van 2015 met Depp in een privéjet in het Australische Gold Coast neerstreek voor de opnames van de vijfde "Pirates of the Caribbean"-film. Ze hadden hun Yorkshireterriërs meegenomen, maar die niet aangegeven.

‘Terriergate’
De zaak met de honden veroorzaakte heel wat commotie in het land en kreeg al snel de naam ‘Terriergate’. Australië heeft strenge quarantaineregels. Het afgelegen continent heeft unieke fauna en flora en vreest het binnenbrengen van ziektes. De Australische minister van Landbouw dreigde ermee de dieren te laten inslapen als ze niet onmiddellijk "ophoepelden" naar de Verenigde Staten. Heard liet de terriërs daarop onmiddellijk weer vertrekken.

“Geef alles aan!”
Heard en haar man Johnny Depp overhandigden aan de rechtbank van Southport (Queensland) een video waarin ze hun "publiekelijke excuses" aanboden voor de vergetelheid.  “Australië is een prachtig eiland dat beschermd moet worden. Om ziektes tegen te gaan moet het continent daarom streng zijn op het vlak van bioveiligheid”, getuigen Heard en Depp afwisselend.

“Australiërs zijn uniek, tegelijkertijd warm en direct. Wanneer je de Australische wet niet volgt, zullen ze je kordaat aanpakken. Ik verontschuldig me dat ik de honden niet aangaf, want Australië beschermen is belangrijk. Johnny Depp sluit de videoboodschap af: “Geef alles aan als je naar het continent afzakt.”

Vrijuit
Nu de rechtbank de aanklacht voor illegale smokkel van de honden heeft laten vallen, wordt een proces van vier dagen vermeden. Depp had daarin als getuige moeten optreden. Heard mocht vrij beschikken. Ze moet de komende maand wel blijk geven van goed gedrag. Gaat de actrice toch in de fout, dan moet ze een boete van duizend Australische dollar, omgerekend zo'n 684 euro, betalen.

Bekijk ook: