Platen in de kijker op Record Store Day

De oude vinylplaat zet zijn opmars voort. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld is de verkoop van vinylplaten op het hoogste niveau in 25 jaar. Ook in ons land blijft de populariteit van de ouderwetse plaat stijgen, terwijl de verkoop van cd's en downloads daalt. Redenen genoeg voor een internationale dag van de plaat: Record Store Day.

Wereldwijd organiseerden platenwinkels en -labels vandaag allerlei activiteiten om de branche te promoten. "We proberen Record Store Day actiever te krijgen dan wat het de afgelopen jaren was", klonk het eerder deze week bij vinylverzamelaar Diederik Decroix, één van de twee initiatiefnemers achter het Belgische luik van de wereldwijde actie.

"We vinden het ook belangrijk om terug te gaan naar de roots van Record Store Day. En dat is aandacht voor de lokale handelaar, zijn passie voor muziek en zijn kennis om dat in de belangstelling te zetten. En natuurlijk dient Record Store Day er ook voor om mensen naar de winkel te krijgen en te verwennen met releases en optredens, liefst in de winkel."