Is "Stairway to Heaven" plagiaat?

De Britse hardrockband Led Zeppelin moet zich op 10 mei voor de rechtbank verdedigen op beschuldiging van plagiaat, zo heeft de krant Washington Post dinsdag bericht. Het gaat om de rockklassieker "Stairway to Heaven" waarvan de intro van de groep Spirit zou zijn gejat.

Bassist Mark Andes en de erven van Randy California, de toenmalige gitarist van Spirit, zetten vorig jaar gerechtelijke stappen. Volgens hen haalde Led Zeppelin de mosterd voor de akoestische intro van het nummer bij de Spirit-compositie “Taurus”, dat drie jaar eerder was uitgebracht. Andes beweert dat gitarist Jimmy Page en de andere leden van Led Zeppelin "Taurus" in 1968 tijdens de eerste Amerikaanse tournee van Led Zeppelin hadden gehoord. 

De Britse band ontkende het auteursrecht met voeten te hebben getreden. Wel gaven ze toe tijdens optredens in 1968 en 1969 een medley te hebben gespeeld waarin een track van Spirit stak. Een rechter vond nu dat er voldoende gelijkenis is om een jury te laten oordelen. Enkel Page en zanger Robert Plant staan terecht.

Het is niet de eerste keer dat Led Zeppelin ervan wordt beschuldigd leentjebuur te hebben gespeeld. Het gevolg was dat uiteindelijk alsnog credits voor co-auteurschap toegevoegd werden aan liedjes als "Whole Lotta Love", "The Lemon Song" en "Babe I'm Gonna Leave You".