Record Store Day zet vinylplaten in de kijker

Zaterdag nemen in België meer dan zestig onafhankelijke platenwinkels deel aan Record Store Day. Wereldwijd organiseren platenwinkels en -labels dan allerlei activiteiten om de branche te promoten.

"We proberen Record Store Day actiever te krijgen dan wat het de afgelopen jaren was", zegt vinylverzamelaar Diederik Decroix, één van de twee initiatiefnemers achter het Belgische luik van de wereldwijde actie. "We vinden het ook belangrijk om terug te gaan naar de roots van Record Store Day. En dat is aandacht voor de lokale handelaar, zijn passie voor muziek en zijn kennis om dat in de belangstelling te zetten. En natuurlijk dient Record Store Day er ook voor om mensen naar de winkel te krijgen en te verwennen met releases en optredens, liefst in de winkel." 

Platen zijn weer 'in'

Vinylplaten zitten de laatste jaren in de lift, en bij de organisatie van Record Store Day Belgium heeft men de indruk dat platenzaken het ook weer beter doen. "Maar het is opletten voor een vals gevoel van veiligheid, want er zijn ook kapers op de kust", klinkt het, verwijzend naar grote ketens die ook opnieuw vinyl in de rekken plaatsen. 

Alle Belgische deelnemende zaken en activiteiten zoals releases en optredens, staan op de website www.recordstoreday.be. Record Store Day telt zaterdag deelnemende platenzaken uit meer twintig landen, niet alleen uit Europa, maar ook de Verenigde Staten, Australië, Israël en Mexico. De metalband Metallica tekende dit jaar voor het ambassadeurschap.