Apple viert 40ste verjaardag

Apple, het computerbedrijf dat onder andere de iPhone, de iPad en de Macbook maakt, viert vandaag zijn veertigste verjaardag. Op 1 april 1976 werd het bedrijf opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne in de garage van Jobs ouderlijk huis.

Apple is vooral bekend van de iPhone en de muziekspeler iPod, maar het eerste product waarmee het bedrijf scoorde was de Apple II, een van de meest succesvolle computers ter wereld. Ook de Macintosh uit 1984 was revolutionair: deze computer was de eerste die de muis bij het grote publiek bracht. 

Nadat Steve Jobs in 1985 uit het bedrijf stapte na een interne ruzie, ging het bergaf met het bedrijf. In 1997 stond het bedrijf op de rand van het faillissement. Vooral de concurrentie met eeuwige rivaal Microsoft maakte het moeilijk voor Apple

iMac en iPod
In 1997 kwam Steve Jobs terug bij Apple. Hij slaagde erin om Apple terug op de rails te krijgen door een paar drastische economische beslissingen en door de introductie van enkele revolutionaire producten. Zo stelde hij in 1998 de iMac voor: een computer ingebouwd in het beeldscherm die vooral opviel door zijn felle kleurtjes. Daarmee stak de computer af tegen andere computers van die tijd, die er toen uitzagen als witte of beige bakken.

Het design van de iMac kwam van de hand van Jonathan Ive, een Britse designer die aan de wieg stond van alle recente producten. Zo ook van de iPod uit 2001. Deze MP3-speler betekende een revolutie in de muziekwereld, mede door de iTunes-muziekwinkel die twee jaar later werd gelanceerd.

Mobiel
Tegenwoordig is Apple vooral bekend van zijn mobiele apparaten, zoals de iPhone-smartphone uit 2007 en de iPad-tablet uit 2010. Tot op vandaag behoren die nog steeds tot de populairste toestellen ter wereld.

De dood van Jobs in 2011 betekende voor velen het einde van een tijdperk. Sindsdien wordt Apple geleid door Tim Cook. Apple is vandaag de dag nog steeds één van de meest invloedrijke bedrijven ter wereld.