"Getuigen doen voor eerst hun verhaal"

Op maandag 4 april start de nieuwe reportagereeks 'Lotgenoten', gemaakt door Borgerhoff & Lamberigts in opdracht van VTM NIEUWS. Het zijn reportages van acht van de grootste tragedies uit de recente Belgische geschiedenis. Slachtoffers, familieleden, getuigen, hulpverleners,… allen worden zij lotgenoten van elkaar. Ze beschrijven op indrukwekkende wijze hoe zij die rampzalige dag vol drama en tragiek hebben beleefd. Hoe ze zweefden tussen hoop en wanhoop, tussen vreugde en verdriet. VTM NIEUWS-journalist Julie Colpaert presenteert de reeks.

'Lotgenoten' bestaat uit acht afleveringen, telkens gewijd aan een grote ramp uit de Belgische geschiedenis: de storm die woedde over het Pukkelpopterrein, de kettingbotsing in Nazareth, de brand in het Switel-hotel in Antwerpen, de instorting van een appartementsgebouw in Luik, de treinramp in Wetteren, het neergestorte vliegtuig op de Airshow in Oostende, de gasontploffing in Gellingen en de desastreuze treinbotsing in Buizingen.

Alsof je er zelf bij was
In een interview licht Colpaert een tipje van de sluier en vertelt ze wat er zo speciaal is aan de reportages. "Enerzijds zitten er hele sterke getuigenissen in, voor sommigen was het de eerste keer dat ze hun verhaal vertelden", zegt Colpaert. Anderzijds is er de combinatie van archiefbeelden en 're-enactments'. "Dat zijn suggestieve beelden die het geheel aan elkaar binden en een bepaald gevoel opwekken van hoe het toen is geweest. Die beelden zijn natuurlijk zo gemaakt dat ze heel correct weergeven wat er is gebeurd", aldus Colpaert.