Deze 10 dingen wist u niet over Twitter

De sociale netwerksite Twitter blaast vandaag 10 kaarsjes uit. Op 21 maart 2006 stuurde medeoprichter Jack Dorsey de eerste tweet de wereld in. Sindsdien is Twitter heel populair met meer dan een half miljard gebruikers. Deze tien dingen wist je echter nog niet over Twitter.

1. Bijna andere naam
Twitter is tegenwoordig een begrip dat niemand nog onbekend in de oren klinkt, maar wist je dat het sociale medium bijna een andere naam had? Lange tijd werd er getwijfeld aan de naam ‘Friendstalker’, maar dat vonden de makers uiteindelijk te eng klinken. Ook ‘Vibrate’ en ‘Dodgeball’ werden van tafel geveegd. Uiteindelijk haalde de ceo’s hun inspiratie bij het sociale medium Flickr. Ze kwamen tot het besluit dat de naam met de letters ‘t’ en ‘w’ moest beginnen. Even later was Twitter geboren.

2. Verslavender dan sigaretten en alcohol
U leest het goed: de kans dat u verslaafd raakt aan Twitter is groter dan een alcohol- of sigarettenverslaving. Dat blijkt uit een studie van de Chicago Booth School of Business uit 2012. Meer dan 200 mensen moesten tijdens het onderzoek een toestel dragen dat hun dagelijkse verlangens registreerde. De verlangens naar slaap en seks waren het sterkst, maar die naar sociale media bleken het moeilijkst te weerstaan. Opvallend is dat mensen in de loop van de dag vaker toegeven aan het verlangen en dan dus vaker op Twitter zitten.

3. 108.000 Harry Potterboeken per dag
Dagelijks worden er gemiddeld 500 miljoen tweets verstuurd. Twitteraars schrijven dus dagelijks een equivalent van 25 miljoen pagina's tekst of zo'n 108.000 exemplaren van Harry Potter en de Steen der Wijzen. En dat aantal stijgt nog elke dag...

4. Meer volgers dan inwoners Duitsland
Het meest populaire account op Twitter is dat van zangeres Katy Perry. Zij heeft op dit moment bijna 85 miljoen volgers. Ter vergelijking: Duitsland had in 2013 bijna 81 miljoen inwoners. Ook Justin Bieber, Taylor Swift en Barack Obama zijn immens populair op Twitter, maar hebben nog heel wat werk voor ze Katy Perry inhalen.

5. Geen uitvinder van de hashtag
Als er een ding is dat mensen associëren met Twitter is het toch wel de hashtag. Door een #-teken toe te voegen aan een woord, kunnen berichten binnen eenzelfde onderwerp makkelijk gevonden worden. als een gebruiker zoekt naar een hashtag, krijgt hij meestal een lijst met berichten rond hetzelfde onderwerp. Toch is Twitter niet verantwoordelijk voor het ontstaan van de hashtag. In 1998 gebruikten leden van Internet Relay Chat (IRC) al hashtag om berichten rond eenzelfde onderwerp te groeperen. Sinds 2007 is de hashtag wel universeel dankzij Twitter.

6. Ontstaan op een glijbaan
De oprichters van Twitter moeten gedacht hebben: de beste ideeën ontstaan altijd buiten kantoor. Daarom organiseerde de oprichter samen met zijn team een uitstapje naar een speeltuin in San Francisco. Het idee voor het sociale netwerk ontstond dan ook op een glijbaan. Volgens bronnen binnen het bedrijf kwam medeoprichter Jack Dorsey met "een idee dat zo simpel was dat je er niet eens over nagedacht had: gewoon schrijven". Zo zie je maar: inspiratie kan werkelijk overal worden opgedaan.

7. Groene opmaak
Tegenwoordig associëren we Twitter met het blauwe logo en het vogeltje. Maar dat is ooit anders geweest. Toen Twitter 10 jaar geleden het daglicht zag, zag de layout van de homepage er ietwat anders uit dan nu. De klinkers werden uit de naam gehaald en de opmaak was volledig groen.

8. Larry
Twitter kwam al snel na de introductie met het bekende blauwe vogeltje in het logo. Jarenlang bleef zijn identiteit echter volledig onbekend, maar in 2012 verklapte manager Ryan Sarver eindelijk zijn naam: 'Larry'.

Sarver postte een foto van een Twittervergadering online. Op de vergadering werd door creatief directeur Douglas Bowman de evolutie van het logo geanalyseerd. Hij schreef: "Ontwerp van Twitter aan het bekijken. De evolutie van Larry, het logo".

9. Bommen in Witte Huis
Twitter is voor de media een geliefd medium, omdat nieuws zich als een lopend vuurtje verspreidt. Toch is dat soms ook gevaarlijk. Zo werd in 2013 het account van persbureau AP gehackt. In die tijd verstuurde het account een tweet waarin gemeld werd dat president Obama gewond zou geraakt zijn bij explosies in het Witte Huis. Het bericht zorgde meteen voor grote paniek op Wall Street, waar de Amerikaanse aandelenbeurzen sterk ineen zakten.

10. Populaire Oscarselfie
Twitter staat ook bekend voor het 'retweeten'. Ellen DeGeneres presenteerde in 2014 de Oscars en nam toen een selfie tijdens de Academy Awards. Het werd uiteindelijk met meer dan twee miljoen retweets de meest 'geretweete' foto ooit. Op de foto staat dan ook heel wat schoon volk: Meryl Streep, Julia Roberts, Brad Pitt, Jennifer Lawrence, Kevin Spacey, Jared Leto en Angelina Jolie.

Het record van meest geretweete selfie stond voordien op naam van president Barack Obama met 778.000 retweets. Op een foto uit 2012 stond hij samen met zijn vrouw Michelle met de tekst: 'Four more Years'.