Nieuwe Rembrandt ontdekt op veiling?

Er is zo goed als zeker een nieuwe Rembrandt ontdekt. Het gaat om een vroege Rembrandt, die vorig jaar op een veiling in de Verenigde Staten opdook. Dat meldt Nieuwsuur, een televisieprogramma van de Nederlandse publieke omroep. De tv-zender laat vanavond beelden zien van het befaamde schilderij 'De flauwgevallen patiënt (De reuk)'.

De vondst zet de kunstwereld in rep en roer. Volgens Rembrandtkenner Ernst van de Wetering is er geen twijfel mogelijk: "Het schilderij kan met 100 procent zekerheid worden toegeschreven aan Rembrandt." Er zou namelijk 'RHF' opstaan, de allervroegste signatuur van Rembrandt.

Het schilderij was lange tijd in bezit van een particulier in het Amerikaanse New Jersey. Hij bood het nietsvermoedend aan een veilinghuis aan, dat het schilderij in de catalogus de neutrale titel 'Europese School, negentiende eeuw' meegaf. Toen de biedingen flink opliepen, werd duidelijk dat het om een bijzonder werk moest gaan. De Parijse kunsthandel Talabardon & Gautier kreeg het werk in handen en kon het na reiniging en grondig onderzoek door experts toeschrijven aan Rembrandt van Rijn.

18-jarige leeftijd
De kunsthandel presenteert het werk op de jaarlijkse kunst- en antiekveiling TEFAF in Maastricht, die vrijdag 11 maart start. Het zou om een paneel van 21,6 bij 17,8 centimeter gaan, dat de schilder op achttien- of negentienjarige leeftijd maakte. 

Rembrandt van Rijn leefde van 1606 tot 1669. 'De reuk' hoort bij een serie van vijf schilderijen die de zintuigen verbeelden. Het schilderij toont hoe iemand een chirurgijn (dokter) helpt om zijn patiënt bij bewustzijn te laten komen na een aderlating. Dat gebeurt door de flauwgevallen man aan een doek met ammonia te laten ruiken.

'De reuk' is nu aangekocht door de eigenaar van 'The Leiden Collection', een Newyorkse privécollectie van ruim tweehonderd schilderijen van meesters uit de zeventiende eeuw.