Chris Rock sneert over 'blanke' Oscars

OscarsSoWhite, het hing als een schaduw over de Oscars 2016. De uitreiking werd dit jaar door veel zwarte acteurs geboycot omdat er al voor het tweede jaar op rij geen nominaties zijn voor zwarte acteurs of regisseurs. Presentator Chris Rock nam geen blad voor de mond en sneerde, vaak al grappend, de hele show door over de 'blanke' Oscars.

Al bij zijn welkomswoord was de toon gezet: “Welkom bij de Oscars, ook wel gekend als de ‘White People’s Choice awards!’", grapte hij. En hij deed er meteen nog een schepje bovenop: "Als er ook een prijs zou zijn voor presentatoren, dan zou ik hier zelfs niet mogen staan".

Vlijmscherp
Rock praatte de show aan elkaar met grappen over OscarsSoWhite, al was de ondertoon van die grappen vaak vlijmscherp: "Waarom is er dit jaar zo veel over te doen? Dit is al de 88e Oscaruitreiking, dus het zal zeker al 71 keer gebeurd zijn dat er geen zwarten genomineerd werden." Al zag hij wel een reden waarom er nu zo veel over te doen is: "Vroeger hadden we échte problemen. Als je gelyncht of verkracht wordt heb je niet veel tijd om je druk te maken over de Oscars."

In Memoriam
Toch zag Rock een verandering door de vele protestacties: "Dit jaar gaat er toch iets anders zijn in de Oscars. Het blokje In Memoriam zal volledig gaan over zwarten die neergeschoten werden door de politie toen ze op weg waren naar de cinema."

Zelfde kansen
Maar Rock vond op het einde toch de ernst om de kern van de zaak aan te kaarten: "Uiteindelijk draait het niet om racisme. Het enige waar het over gaat is dat we als zwarte acteurs dezelfde kansen krijgen als blanke."