Eindelijk Oscar voor Leonardo DiCaprio

In Los Angeles zijn vannacht de Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld, uitgereikt. Leonardo DiCaprio ging naar huis met het beeldje voor beste acteur, zijn eerste Oscar ooit. De film ‘Spotlight’ werd verrassend verkozen tot beste film, daar waar iedereen 'The Revenant' had verwacht. Die film haalde wel nog prijs voor beste regisseur binnen. 'Mad Max: Fury Road' kreeg de meeste Oscars.

Dat DiCaprio beste acteur werd, is weinig verrassend. Voor zijn rol in ‘The Revenant’ won hij ook al de Golden Globe en de BAFTA. DiCaprio was al vijf keer genomineerd voor een Oscar, maar kon er tot vannacht geen enkele verzilveren. Tijdens zijn bedanking sprak DiCaprio over de klimaatverandering: “Laten we deze planeet niet vanzelfsprekend vinden”, zei hij. “Ik vind deze award ook niet vanzelfsprekend.” Zijn woorden werden op massaal applaus ontvangen door het aanwezige publiek.

Beste film dit jaar werd verrassend 'Spotlight' van Tom McCarthy, met Mark Ruffalo, Rachel McAdams en Michael Keaton in de hoofdrollen. De film is gebaseerd op het onderzoek van de Amerikaanse krant The Boston Globe naar een grootschalig kindermisbruikschandaal binnen de Katholieke Kerk. Grote favoriet in deze categorie was 'The Revenant' en aangezien regisseur Alejandro Iñárritu al de Oscar voor beste regisseur kreeg, leek niemand te twijfelen aan wie zou winnen. Maar uiteindelijk werd het dus toch 'Spotlight'.

 

Bree Larson beste actrice
De prijs voor beste actrice ging naar Brie Larson voor haar rol in 'Room'. Net als DiCaprio won ook zij dit jaar de Golden Globe en de BAFTA voor haar rol. Het was de eerste keer dat ze genomineerd was voor een Oscar. In 'Room' speelt ze de rol van Ma, een vrouw die opgesloten wordt in een kleine schuur, samen met haar zoontje.

 

Twee keer op rij
De Oscar voor beste regisseur ging naar Alejandro Iñárritu, ook al voor 'The Revenant'. Voor Iñárritu is het al zijn tweede Oscar, vorig jaar nam hij de prijs mee naar huis voor zijn film 'Birdman'. Het is erg uitzonderlijk dat een regisseur de prijs twee jaar op rij wint. Hij is nog maar de derde die daar in slaagt, de laatste keer was in 1949 en 1950 voor Joseph L. Mankiewicz met 'A Letter to Three Wives' en 'All About Eve'.

Grappen over 'blanke' Oscars
Over de Oscars was er dit jaar veel controverse over het gebrek aan nominaties voor zwarte acteurs en regisseurs. Veel zwarte acteurs hebben de uitreiking daarom geboycot. Presentator Chris Rock grapte erover in zijn welkomstwoord: “Welkom bij de ‘White People’s Choice awards!’"

 

Dit is een overzicht van alle Oscarwinnaars van dit jaar:

Beste film: ‘Spotlight’
Beste acteur: Leonardo DiCaprio (‘The Revenant’)
Beste actrice: Brie Larson (‘Room’)
Beste regisseur: Alejandro Iñárritu (‘The Revenant’)
Beste mannelijke bijrol: Mark Rylance (‘Bridge of Spies’)
Beste vrouwelijke bijrol: Alicia Vikander (‘The Danish Girl’)
Beste animatiefilm: ‘Inside Out’
Beste camerawerk: ‘The Revenant’
Beste kostuumdesign: ‘Mad Max: Fury Road’
Beste documentaire: ‘Amy’
Beste korte documentaire: ‘A Girl in the river: The Price of Forgiveness’
Beste montage: ‘Mad Max: Fury Road’
Beste niet-Engelstalige film: Son of Saul
Beste make-up en haarstijl: ‘Mad Max: Fury Road’
Beste muziek: Ennio Morricone (‘The Hateful eight’)
Beste origineel nummer: ‘Writing’s on the Wall’ – Sam Smith (‘Spectre’)
Beste productieontwerp: ‘Mad Max: Fury Road’
Beste korte animatiefilm: ‘Bear Story’
Beste korte animatiefilm: ‘Stutterer’
Beste geluid: ‘Mad Max: Fury Road’
Beste geluidseffecten: ‘Mad Max: Fury Road’
Beste visuele effecten: ‘Ex Machina’
Beste origineel scenario: ‘Spotlight’
Beste aangepast scenario: ‘The Big Short’

"Hollywood beseft dat het anders moet"

Leonardo DiCaprio greep zijn Oscar aan om een statement te maken over het klimaat. "Neem de wereld niet voor vanzelfsprekend", klonk het. En hij was niet de enige die een statement maakte, de hele show was ermee doorspekt, zeker over het feit dat er geen enkele zwarte acteur genomineerd was. "Het ziet ernaar uit dat Hollywood beseft dat het anders moet. Dat zei ook de voorzitter van de Academy", legt VTM NIEUWS-journalist Aagje Vanthomme uit.