Wie wint de Oscars? Een vooruitblik

En de Oscar voor Beste Film gaat naar… The Revenant! Als het van VTM-journalist Aagje Vanthomme afhangt toch. Zondagavond is het namelijk weer zover. Dan worden de belangrijkste filmprijzen van het jaar uitgereikt.

Voorspellen wie zondagnacht de Oscars wint, is bijna onmogelijk. Maar Aagje Vanthomme doet toch een gooi en voorspelt wat de keuze van de Academy zal zijn dit jaar. Daarnaast geeft ze ook haar persoonlijke voorkeur mee. Eén ding is duidelijk: als het van haar afhangt, gaat Leonardo DiCaprio zondagnacht ongetwijfeld met een beeldje naar huis.

De kanshebbers volgens Youtube
Wie écht niet kan wachten tot zondag, kan dankzij Youtube al gokken wie zondag de grote winnaars zullen zijn. Volgens onderzoekers van reclamebureau Pixability gaat dit jaar de belangrijkste filmprijs ook naar The Revenant. Die trailer werd het meest bekeken en gedeeld.

De logica hierachter is dat trailers het populairst op het videoplatform. En als het om het promoten van een film gaat, is YouTube de place-to-be, aldus de reclamemakers. Hoe beter een trailer bekeken wordt op YouTube, hoe groter de kans dus dat de jury uiteindelijk die film zal belonen met een Oscar. Op basis van deze gedachtegang voorspellen ze dat The Revenant gaat winnen, gevolgd door Mad Max: Fury Road en The Martian.

 

De kanshebbers volgens Google Trends
De Academy is verantwoordelijk voor wie er uiteindelijk met de Oscar naar huis gaat. Maar dankzij Google Trends kan er ook een pronostiekje gemaakt worden.

De website verzamelde namelijk wanneer en hoe vaak op een bepaald woord is gezocht. Zo geeft de website een inkijk in de globale trends, en toont in dit geval dus ook welke films het populairst zijn. Ook volgens Google zal The Revenant de grote winnaar worden.