Eurosong wordt spannender dan ooit

Voor het eerst in 40 jaar heeft de organisator van het Eurovisiesongfestival beslist om de puntentelling volledig om te gooien. Het nieuwe systeem, dat dit jaar in het Zweedse Stockholm al wordt toegepast, zou de finale van de uitzending spannender dan ooit moeten maken.

De voorbije jaren deelde elk land punten uit aan de liedjes van de andere deelnemende landen. Die punten waren voor de helft gebaseerd op de professionele jury, voor de andere helft op de kijkers die stemmen.

Televoting
De aankondiging zal nu in twee fases gebeuren. De zenders van de 43 deelnemende landen zullen de punten (van 1 tot 12) aankondigen die de professionele jury toekent. Daarna voegt Eurovisie er de televoting-punten van elk land aan toe. Dat gaat van diegene die de minste punten verzamelde, tot de meeste.

Meer gewicht
De kijkers in elk land kennen dus 12 punten toe. Dat geeft meer gewicht aan kleine landen en kan dus verrassingen op leveren. De stem van de kijker zal niet meer aangekondigd worden op televisie, maar na de wedstrijd op het internet raadpleegbaar zijn.

Waarom?
De EBU hoopt met de nieuwe telling de spanning tot het allerlaatste moment te kunnen opbouwen.  De voorbije jaren was de winnaar meestal al bekend halverwege de puntentelling, waardoor de spanning wat wegviel. 'Le moment suprême' zou nu nog wat worden uitgesteld.

Laura Tesoro
Het nieuwe systeem wordt dit jaar voorgesteld in Stockholm in Zweden. Precies daar werd in 1975 het beroemde ‘twelve points’- systeem geïntroduceerd.

De finale van het Eurovisiesongfestival vindt plaats op 14 mei. De Belgische kandidate Laura Tesoro zal haar nummer ‘What’s the pressure’ in de tweede halve finale op donderdag 12 mei zingen.