Dossier Terreur in Parijs

Zanger Eagles of Death Metal: "Ik heb bloed geproefd"

De Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal heeft gisteren voor het eerst opgetreden sinds de noodlottige 13 november in concertzaal Bataclan in Parijs. Exact drie maanden na het drama hervatte de groep haar tournee in het Zweedse Stockholm. Voor het concert gaf zanger Jesse Hughes een emotioneel interview op de Zweedse televisie. Hughes vertelt over het drama terwijl de tranen over zijn wangen lopen.

Op 13 november 2015 speelde Eagles of Death Metal in de Bataclan toen jihadistische terroristen de concertzaal binnendrongen. In het bloedbad stierven negentig mensen. De band speelde in december al op een show van U2 in Parijs, maar gisteren in Stockholm was de echte comeback van de band.

“Wil niemand teleurstellen”
Zanger Jesse Hughes vertelt hoe het is om opnieuw op een podium te staan. “Het is een complex gevoel. Optreden is de vreugde van mijn leven, maar er is een gevoel van zwaarte waar ik niet om heen kan. We zijn in Zweden gestart om de kracht te krijgen om in Parijs te spelen. Ik wil niemand teleurstellen. Het is niet makkelijk, maar ik ben dankbaar dat ik dit kan doen.”

“Bloedsmaak geproefd”
Hughes vertelt tijdens het interview ook hoe hijzelf die dramatische avond in Parijs heeft beleefd. “De terroristen begonnen te schieten op de allerlaatste noot van het nummer. Bijna een duivelse synchroniciteit. Ik wist meteen wat er aan de hand was. Je kon de druk van de patronen voelen.” Hughes vluchtte meteen achter het gordijn van het podium. “Ik proefde de smaak van bloed in mijn mond”

“Ik wachtte op mijn kogel”
De frontman vertelt ook aangeslagen dat hij enkele meisjes, waarmee hij voor het concert had gepraat, plots zag wegzakken in het publiek. “Toen ik backstage was, opende ik een deur om te vluchten. Op het einde van de gang zag ik plots een man die een wapen vasthield. Hij zag mij niet en ik probeerde stiekem weg te glippen.

“Maar hij kreeg mij in het vizier… Op dat moment dacht ik dat ik dood ging. Ik wachtte op de kogel dat mij zou raken. Maar toen hij in het rond begon te schieten, duwden zijn kogels de deur achter mij dicht.”

“Slechten niet laten winnen”
“Ik ben blij dat we als band een echte familie zijn. We houden van elkaar. Toen we weer thuis waren, hebben we elkaar nooit alleen gelaten. We kunnen de slechten niet laten winnen. Ik geef niet toe aan de boodschap van onze vijanden. Dat betekent dat het waarschijnlijk niet makkelijk zal worden, maar dat is ook niet de bedoeling.”

Dinsdag 16 februari speelt de groep in Olympia in Parijs. Op donderdag 25 februari komen ze naar Vorst Nationaal in Brussel. Beide concerten zijn uitverkocht.

#eaglesofdeathmetal#stockholm

Een video die is geplaatst door fresah2 (@fresah2) op

And the music goes on! #eodm #eaglesofdeathmetal #debasermedis

Een video die is geplaatst door Claudia Torres (@snoilsky) op

Love, peace and funky dance moves❤️ #eaglesofdeathmetal #debaser

Een video die is geplaatst door Helene Gabel (@kattant70) op