Belgisch talent op 66e Berlinale

Vanavond gaat de 66e editie van de Berlinale – ofwel het Internationaal Filmfestival van Berlijn – van start. Daar zullen de komende dagen achttien films strijden voor de Gouden en Zilveren beer. Bij de films in het officiële competitieluik maken geen Belgen kans. Dat wil nochtans niet zeggen dat er geen Belgisch talent terug te vinden is op het festival.

De rode loper wordt intussen alvast uitgerold voor de komst van internationale sterren als George Clooney, Jude Law, Colin Firth, Kirsten Dunst, Tilda Swinton, Julianne Moore en nog vele anderen. Al zijn onze ogen vooral gericht op het talent van eigen bodem. Ook dit jaar mogen de Belgen namelijk opnieuw meedingen voor enkele prijzen in de nevencategorieën van het filmfestival.

European Shooting Stars
De getalenteerde Martha Canga Antonio (rechts op foto), die je afgelopen jaar nog aan het werk kon zien in Black van regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, is geselecteerd als één van de 10 European Shooting Stars. Het initiatief is een springplank voor jong acteertalent uit Europa en lanceerde eerder al de carrière van acteurs en actrices als Matthias Schoenaerts, Alicia Vikander, Carey Mulligan en Daniël Brühl.

Belgen op het witte doek
Verder zal één van onze populairste export-actrices, Veerle Baetens, er ook op het witte doek te zien zijn. De actrice speelt mee in ‘Des nouvelles de la planète Mars’, de nieuwste film van de Franse regisseur Dominik Moll die het verhaal vertelt van Philippe Mars, een gescheiden vader en manager in een computerbedrijf die zich gevangen voelt in zijn dagelijkse routine. De film wordt in Berlijn buiten competitie in wereldpremière vertoond.

Ook Jan Bijvoet (D’Ardennen, The Broken Circle Breakdown) is erbij. Hij vertolkt een van de hoofdrollen in 'Embrace of the Serpent', de film van de Colombiaanse regisseur Ciro Guerra die voor een Oscar genomineerd is. 'Embrace of the Serpent' maakt deel uit van het NATIVe-programma dat om de twee jaar een andere geografische regio belicht.

'Les premiers les derniers', de vierde film van de Belg Bouli Lanners is ook geselecteerd voor het Filmfestival van Berlijn. De prent zal er getoond worden in het prestigieuze Panorama-programma van het festival.