Vasten nog nooit zo hip

Vasten is hip. Een dag voor de start van de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees, de klimaatbewuste vastencampagne die morgen van start gaat, hebben al 72.000 deelnemers zich ingeschreven. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar, toen ongeveer 55.000 Vlamingen deelnamen.

De campagne daagt ons collectief uit om minder vlees én vis te eten van 10 februari tot 26 maart. Met elke dag dat je geen vlees en vis eet, bespaar je gemiddeld 11 vierkante meter op de ecologische voetafdruk, 1000 liter water (10 baden) en 2 kilo broeikasgassen (15 km autorijden).

"Het doel van de jaarlijkse actie is de Vlaming bewust te maken van de impact van zijn voedingsgewoonten op het klimaat en met zoveel mogelijk mensen gedurende veertig dagen de ecologische voetafdruk te verkleinen", luidt het. Elk jaar engageren heel wat bekende Vlamingen zich voor 'Dagen Zonder Vlees'. Dit jaar krijgt de campagne de steun van wel twintig politici, waaronder de vijf Vlaamse partijvoorzitters Meyrem Almaci (Groen), Wouter Beke (CD&V), Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en John Crombez (sp.a).