Halle Berry: "Dacht dat mijn Oscar deuren had geopend"

Ook dit jaar is er enorm veel commotie rond de selectie van genomineerden voor de Oscars. Vooral het diversiteitsprobleem is een struikelpunt. Al wie een stem heeft spreekt zich daar dan ook graag over uit. Zo ook Halle Berry, de eerste en tot nu toe enige zwarte vrouw die een Oscar won voor beste actrice in een hoofdrol.

Halle Berry sprak zich uit over de controverse rond de nominaties voor de Oscars die enkele weken geleden bekend zijn gemaakt. Voor het tweede jaar op  rij zijn alle twintig genomineerde acteurs blank. De actrice won in 2002 een Oscar voor Beste Actrice in een hoofdrol voor haar vertolking in Monster’s Ball. Ze was hiermee de eerste en meteen ook de voorlopig laatste actrice die een Oscar won in deze categorie.

Op Makers Conference 2016 noemt ze het gebrek aan diversiteit hartverscheurend. Ze vertelde ook dat ze met haar overwinning dacht de deur op een kier gezet te hebben voor zwarte acteurs en actrices, maar niets is minder waar. Dit jaar zijn er welgeteld 0 zwarte genomineerden. Ze stelt ook dat de films hierdoor geen weerspiegeling zijn van de Amerikaanse maatschappij.

Diversiteitsprobleem
De Oscars kampen al jaren met een diversiteitsprobleem. Vanity Fair schrijft dat in de 87 jaar dat de prijzen worden uitgereikt, amper 14 Afrikaans-Amerikaanse acteurs een beeldje in ontvangst mochten nemen. De eerste donkere acteur die een Oscar kreeg was Hattie McDaniel voor haar rol als slavin in Gone With the Wind, de laatste was Lupita Nyong’o in 2013 voor haar rol als slavin in 12 Years a Slave. Slechts één Latijns-Amerikaanse acteur won ooit als beste acteur. En een vrouwelijke Latijns-Amerikaanse hoofdrol-winnares was er nog nooit.

Sinds de overwinning van Halle Berry in 2002 werden trouwens slechts 3 afro-Amerikaanse vrouwen genomineerd voor beste actrice in een hoofdrol – Gabourey Sidibe in 2009, Viola Davis in 2011 and de jongste Oscar genomineerde ooit, Quvenzhané Wallis, 9, in 2012. Het beeldje voor beste actrice in een bijrol ging wél al een aantal keer naar een zwarte actrice. De recentste winnares was Lupita Nyong'o.

In het verleden waren de Oscars dus overwegend parelwit, maar ook dit jaar stelden de genomineerden teleur. En dat terwijl er dit jaar toch geen gebrek was aan getinte acteurs en filmmakers. De bejubelde rol van Idris Elba in Beasts of our Nation - die eerder wel werd genomineerd voor een BAFTA, SAG en Golden Globe – kreeg geen erkenning.  Ook Will Smith, die volgens sommigen in Cuncussion de beste rol van zijn leven speelde, werd over het hoofd gekeken. De grootste domper is weggelegd voor Straight Outta Compton. De film kende een monstersucces, maar kreeg – ondanks de hoge verwachtingen – enkel een nominatie in de categorie beste script. Opmerkelijk aangezien de schrijvers van deze film – u raadt het nooit - blank zijn. Dit in tegenstelling tot de acteurs en regisseur.  

#OscarsStillSoWhite
Halle Berry is niet de enige die iets te zeggen heeft over deze blanke bedoening. Malcolm X-reigsseur Spike Lee, Will Smith en zijn vrouw Jada Pinkett Smith zijn 28 februari alvast niet van de partij bij de uitreiking van de Oscars.

Verder werd verontwaardigd gereageerd op social media. De hashtag #OscarsStillSoWhite, een vervolg op de hashtag #OscarsSoWhite die vorig jaar in het leven werd geroepen, was dagenlang trending topic op Twitter. Ook Lupita Nyong’o uitte haar ongenoegen op Instagram.