Weer 44 doden voor Griekse kust

Op de Egeïsche Zee heeft de Griekse kustwacht voor het eiland Farmakonisi zeven lijken ontdekt, nadat een vaartuig op de rotsen was gelopen. Onder de slachtoffers zijn zes kinderen. Voor het eiland Kalolimnos kapseisde een andere boot met migranten. Daar kwamen veertien mensen om het leven, zo maakte de kustwacht aan de staatstelevisie bekend. In totaal konden 74 mensen worden gered. Volgens AFP zouden er al 44 doden zijn.

De eerste schipbreuk gebeurde rond 1.30 uur Belgische tijd. 48 mensen konden op de kust van Farmakonisi geraken. Later viste de kustwacht de lichamen van zes kinderen en een vrouw uit het water.

Enkele uren later kapseisde de andere boot voor Kalolimnos. De kustwacht haalde veertien lichamen uit het water. Het gaat om twee kinderen, negen vrouwen en drie mannen. In totaal overleefden 26 opvarenden die schipbreuk. Volgens hun verklaringen zaten tientallen mensen op hun vaartuig. Een reddingsoperatie is gestart om de vermiste opvarenden terug te vinden.

Ondanks de winterse weersomstandigheden blijven vluchtelingen en migranten de oversteek van de Turkse kust naar Europa maken in vluchtelingenboten. Volgens de Internationale Organisatie voor de Migratie (IOM) kwamen 77 mensen om het leven tijdens die oversteek tussen 1 en 18 januari.

Foto: Archiefbeeld