Stan Van Samang krijgt MIA voor hit van het jaar

De negende editie van de MIA's heeft geen grote slokop opgeleverd zoals Stromae dat vorig jaar nog was. Balthazar boekte met drie prijzen (op vijf nominaties) het grootste succes en ook Oscar and The Wolf, Tourist LeMC, STUFF. en Stromae mochten met elk twee awards niet klagen. Stan Van Samang ging naar huis met de prijs voor Hit van het Jaar.

Voor de MIA's kon de voorbije maand gestemd worden, enkel de winnaar van Hit van het Jaar werd vanavond zelf nog bepaald door het publiek. Die eer ging uiteindelijk naar 'Een Ster' van Stan Van Samang. "Dus zo ziet een MIA er van dichtbij uit!", lachte Van Samang, die in drie categorieën genomineerd was maar pas helemaal aan het eind van de show zijn eerste (en dus enige) award in ontvangst kon nemen.

Will Tura kreeg dan weer een prijs voor zijn hele carrière. Levende legende Will Tura kreeg de Lifetime Achievement Award uit de handen van zijn goede vriend en generatiegenoot Eddy Merckx en mocht met bevriende artiesten een versie van zijn klassieker 'Het Kan Niet Zijn' brengen.

Drie prijzen voor Balthazar
Balthazar haalde het in de categorieën Album, Alternative en Groep en was vooral trots op die laatste prijs. "We voelden ons het voorbije jaar dan ook een echte band: we hebben het hele jaar door op elkaars lip geleefd op tour", klonk het.

Stromae werd tot beste Solo Man gekroond en had volgens de muzieksector ook de beste videoclip van het jaar. Selah Sue was de beste Solo Vrouw. Oscar and The Wolf won in Pop en Live Act, Tourist LeMC in Doorbraak en Nederlandstalig. Trixie Whitley mag naar huis met de award voor Auteur/Componist en de beloftevolle instrumentale band STUFF. werd bekroond voor Artwork, terwijl hun drummer Lander Gyselinck de prijs voor beste Muzikant kreeg. Beste Dance was voor Lost Frequencies en Christoff was volgens het publiek de beste in de categorie Vlaams Populair.

Bekijk ook: