Dossier Vluchtelingencrisis

28 smokkelnetwerken ontmanteld in Calais

Franse onderzoekers hebben vorig jaar 28 illegale smokkelnetwerken ontmanteld in de regio van Calais, in het noorden van Frankrijk.  Het gaat om een verdubbeling van het aantal netwerken in vergelijking met 2014.

De ontmantelde netwerken organiseerden de doortocht voor mensen uit Albanië (zeven in totaal), het Midden-Oosten (zeven netwerken), het Indische subcontinent (drie netwerken), Vietnam (drie netwerken) en de Hoorn van Afrika (twee netwerken). Vijf netwerken maakten geen onderscheid qua nationaliteit en een hield zich specifiek bezig met Algerijnen. 

Het meeste geld werd gevraagd voor een gegarandeerde doortocht naar Groot-Brittannië, ongeacht het aantal pogingen. De tarieven verschilden ook naargelang het netwerk: de Eritrese netwerken rekenden 500 tot 700 euro aan, terwijl de Albanese netwerken tot 8.000 euro konden vragen. Vluchtelingen uit het Midden-Oosten moesten 900 tot 1.500 euro neertellen, tenzij ze ook valse papieren nodig hadden. In dat geval liepen de prijzen op tot 8.000 euro.