"Wereldklasse vanaf het eerste moment"

"Bowie, dat was de muziek van ons leven, de soundtrack van ons leven. Hij zong wat we voelden", zegt Zaki (71), die twee jaar ouder is dan de betreurde Britse zanger. "Het is raar, want we wisten dat hij kanker had, en dat het slecht met hem ging, dus zat het eraan te komen, maar aan de reacties van ongeloof en verbijstering nu, merk je dat we blijkbaar niet willen dat hij ons verlaat. Dat is toch iets heel aparts."

Zaki zegt dat hij destijds, eind jaren zestig, begin zeventig, meteen bij de eerste albums van Bowie doorhad dat hier een grote meneer was opgestaan. "Dit was wereldklasse vanaf het eerste moment", zegt Zaki. "En Bowie is zichzelf blijven vernieuwen gedurende heel zijn carrière. Vandaar dat hij ook voortdurend experimenteerde met verschillende personages."

"David Bowie was ook iemand die niet per se op populariteit mikte. Het was alsof hij zich ervoor geneerde. Wel ging hij altijd voor kwaliteit in alles wat hij deed." Bovendien was het in de persoonlijke omgang een echte gentleman, die zich interesseerde voor zijn gesprekspartner en die trouwens een heel goed gevoel voor humor had. Ik heb een hoofdstuk aan Bowie gewijd aan het boek dat ik schreef over humor in de muziek."

Bowie was iemand waarnaar je opkeek als artiest, vindt Zaki ook. "Bowie nodigde mijn zoons (als Soulwax, n.v.d.r.) uit op de Franse tv en de jongens zaten er met de mond vol tanden bij, gewoon uit ontzag voor het icoon dat hij was. Later hebben ze hem nog vervangen op Werchter toen hij om gezondheidsredenen moest afzeggen."

"Bowies laatste album, Blackstar, dat nog maar vorige vrijdag werd voorgesteld, zal hij allicht als zijn testament hebben bedoeld", zegt Zaki. Op de vraag wat zijn lievelingsnummer is van Bowie, blijft het even stil. "Goh, hij heeft zoveel goede muziek gemaakt. Het is echt moeilijk kiezen. Als het echt moet, zou ik zeggen 'Life on Mars', dat heeft mij altijd op een speciale manier erg aangesproken. De boodschap ook, dat we niet alleen zijn in het heelal..."