Virtual reality "next big thing" op CES

Virtuele realiteit is de te kloppen trend op technologiebeurs CES in Las Vegas. Dankzij virtuele realiteit kan je vanuit je luie zetel je begeven in een totaal andere wereld. Dat schept nieuwe mogelijkheden, onder andere voor videogames. En ook Belgische fabrikanten storten zich op deze nieuwe technologie.

Bedrijven zoals SoftKinetic en Virtuix, beiden van Belgische bedenkers, lossen de problemen op waar VR-ontwikkelaars al een tijdje mee kampen. Soft Kinetic ontwikkelde een technologie waarbij je je handen te zien krijgt in de virtuele wereld. Klinkt misschien niet zo indrukwekkend, maar dat is het wel. De interactie die je op die manier krijgt is zelfs zo’n sprong voorwaarts dat Sony het bedrijf in oktober heeft gekocht.

Virtueel rondlopen

Ook de Omni van het bedrijf Virtuix is zo’n technologisch hoogstandje van Belgische makelij. Tot nu toe was rondwandelen in de virtuele wereld nog een groot probleem. “Je hebt daar een omnidirectionele loopband voor nodig, maar die bestond nog niet,” zegt ontwikkelaar Jan Goetgeluk. Zijn Omni is de eerste totaaloplossing om echt rond te lopen in de virtuele wereld.

Andere makers focussen zich op de brillen. Die moet je meestal in een computer steken, al zijn er sommigen die je ook kan gebruiken met je smartphone.