Serie Game Of Thrones haalt boeken in

Slecht nieuws voor fans van de Game Of Thronesboeken. Het zesde en voorlaatste deel van de fantasyreeks Het Lied van IJs En Vuur, The Winds of Winter, heeft alweer vertraging opgelopen. Dat kondigde schrijver George R.R. Martin zelf aan in een blogpost. De tv-serie zal daardoor vanaf volgend seizoen de boeken inhalen.

George R.R. Martin heeft al enige tijd een reputatie als trage schrijver. Het eerste boek uit de reeks verscheen in 1996, en sindsdien deed de auteur er steeds langer over om de volgende delen af te werken. Het lijkt erop dat Martin het moeilijk heeft met de toenemende druk en de populraiteit van de reeks. ‘Jij bent teleurgesteld, maar jij bent niet alleen. Mijn uitgevers zijn teleurgesteld, HBO is teleurgesteld, mijn agenten en vertalers zijn teleurgesteld… maar niemand kan meer teleurgesteld zijn dan ik,’ zo schreef hij op zijn blog.

TV-serie gaat gewoon door

De makers van de tv-serie Game Of Thrones hadden zich voorbereid op mogelijke vertraging. Ze voerden lange gesprekken met de schrijver, en weten welke richting het verhaal en de personages uit moeten gaan. Het zesde seizoen, dat ongeveer gelijk zou lopen met The Winds Of Winter, kan dus zonder veel problemen gemaakt worden.

Veel fans zijn dan ook bang dat de televisiereeks hun leesplezier zal vergallen. Maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn: de boeken en de tv-show lopen op verschillende punten uit elkaar, en dat zal ook het geval zijn voor het nieuwe deel van de reeks.